31

CDA: Ruzie om kinderen na echtscheiding mag niet opa en oma treffen

Grootouders hebben ook recht om een omgangsregeling met hun kleinkind, vindt CDA ... 'Belang van het kind staat voorop'

Na een echtscheiding vertrekken ouders soms naar het buitenland, wordt een kind in een pleeggezin geplaatst of er is een andere reden waardoor kinderen hun opa en oma nauwelijks meer zien. Dit is niet in het belang van het kind, vindt het CDA en daarom willen zij de wet omtrent de omgangsregeling aanpassen.

Het CDA stelt in een initiatiefnota dat het voor grootouders mogelijk moet zijn bij de rechter een omgangsregeling aan te vragen puur op basis van de aanwezige bloedband. Een omgangsregeling aanvragen is al mogelijk voor opa’s en oma’s, maar dan moeten zij eerst aantonen dat ze een nauwe persoonlijke band met hun kleinkind hebben. Dat is vaak lastig aan te bewijzen als er sprake is van een vechtscheiding en grootouders hun kinderen al niet meer mogen zien. De bloedband is volgens het CDA voorwaarde genoeg voor het recht op een omgangsregeling. In België en Duitsland is dat ook al zo. 

CDA-Kamerleden Peter Oskam en Mona Keijzer schrijven in het initiatiefwetsvoorstel:

Over het algemeen kan worden gesteld dat het ook in het belang van kleinkinderen is om omgang met hun grootouders te hebben, onder meer om zo hun herkomst beter te leren kennen.

Een omgangsregeling voor grootouders zou dan alleen geweigerd kunnen worden als het niet in het belang van het kind is.

VVD en D66 staan positief tegenover het voorstel, maar zijn bang dat het onuitvoerbaar is. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden denkt dat de meeste vaders, moeders, opa’s en oma’s er zelf wel uitkomen en vraagt zich af of je voor uitzonderingen “de hele wetgeving overhoop wilt halen”.

Ik denk dat je dat toch echt bij de ouders moet laten en ik denk dat het goed is dat er nu een rechterlijke toets tussen zit.

Cc-foto: S P Photography

Geef een reactie

Laatste reacties (31)