33

CDA: Schoon schip of schone schijn?

Concept kandidatenlijst gepresenteerd... Drie Limburgers in top-18 ... Volendamse Mona Keijzer verovert tweede plaats ... Van de huidige 21 Kamerleden overleven er slechts 9 de grote schoonmaak

Het CDA heeft haar conceptverkiezingslijst gepresenteerd. Maandagavond lekte al uit dat Mona Keijzer de tweede plaats vervult. De van oorsprong Volendamse gooide bij de lijsttrekkersverkiezingen hoge ogen, waarna Sybrand van Haersma Buma haar een hoge plek op de lijst gunde. Voormalig CDA-dissident Ad Koppejan staat niet op de lijst en keert na september niet terug in de Tweede Kamer. Van de huidige 21 Kamerleden gaan overigens slechts negen mee naar de nieuwe verkiezingen. Het CDA lijkt een grote schoonmaak te houden om verandering en een nieuwe koers uit te stralen. Maar hoe nieuw is de lijst eigenlijk?


Mona Keijzer lijkt een verrassende keuze voor een tweede plaats, maar de Volendamse speelt al langer een grote rol achter de schermen van de partij. Zo vormde ze samen met 21 andere leden het Strategische Beraad dat ‘antwoord moest geven op de onenigheid over de samenwerking met de PVV’. Ondanks de val van het kabinet sluit Keijzer samenwerking met de PVV niet uit. Sterker nog: Het lijkt erop dat de Volendamse Keijzer de loyale kiezers uit Volendam moet aantrekken. In het PVV-bolwerk stemde in 2010 nog 31 procent op de PVV. Voor het CDA valt hier veel te halen: de partij verloor in 2010 negenentwintig procent en werd de derde partij. 

Het CDA lijkt zich ook meer op de provincie te willen richten. Stonden er bij de vorige verkiezing nog 11 kandidaten uit de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) op de lijst, nu zijn dat er acht. De hoogste Rotterdamer op de lijst staat zelfs pas op nummer 23: Arjan Erkel. Erkel is ook wel bekend omdat hij tien jaar geleden in de Zuid-Russische republiek Dagestan ontvoerd werd. Hij werkte destijds voor Artsen zonder Grenzen en werd bijna twintig maanden vastgehouden. Na betaling van losgeld kwam hij uiteindelijk vrij. Erkel treedt in de voetsporen van Artsen zonder Grenzen-oprichter Jacques Milliano. Hij kwam in 1998 in de Tweede Kamer namens het CDA. Milliano stapte echter na een half jaar weer op omdat hij het niet eens kon worden met de meerderheid van zijn fractie over het terugsturen van Bosnische vluchtelingen met een A-status. 

Het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan is een plek op de 19e plaats aangeboden. In 2010 stond hij nog op nummer twintig, vlak onder zijn mede-dissident Kathleen Ferrier. Koppejan heeft bedankt voor de plek omdat hij het gevoel heeft dat het CDA geen vertrouwen in hem heeft. Op Radio 1 zei hij: “Ik heb vertrouwen in het CDA, maar de partij moet ook vertrouwen in mij hebben.” Op negentien staat nu de Zeeuwse Patricia de Milliano, fractievoorzitter in de Provinciale Staten.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)