32

CDA sloopt heilig huisje ontwikkelingshulp

Partij streeft niet langer naar OESO-norm van 0,7 procent van het bnp

Het CDA laat de ‘OESO-norm’ van 0,7 procent van het bruto nationaal product dat besteed wordt aan ontwikkelingshulp varen. Dat blijkt uit een toelichting op het verkiezingsprogramma, schrijft NOS.

In het verkiezingsprogramma staat: “Modernisering van de ontwikkelingssamenwerking gaat door. Voorop staat concentratie van ontwikkelingssamenwerking op een beperkt aantal partnerlanden, gericht op zelfredzaamheid en economische ontwikkeling.” Feitelijk houdt dit in dat de partij niet meer uit wil gaan van de OESO-norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product. Nederland streeft elk jaar naar het spenderen van dat bedrag aan ontwikkelingshulp. Als het aan het CDA ligt stopt Nederland daar nu mee. Opvallend genoeg, want in het vorige programma was de OESO-norm nog wel opgenomen.

De partij kondigt overigens aan zich wel aan de internationaal geldende afspraken te houden. Het CDA houdt er alleen ook rekening mee dat de afspraken in de toekomst zullen veranderen.

Buma verklaart tegenover BNR:

Bij ontwikkelingssamenwerking moet het debat niet gaan over bezuinigingen, maar over de effectiviteit. 0,7 procent moet niet langer het doel zijn. Het doel moet zijn dat ontwikkelingshulp goed wordt besteed.

cc-foto: Julien Harneis

Geef een reactie

Laatste reacties (32)