21

CDA staat buitenspel

Kabinet wil niet overleggen met CDA over nieuwe begroting voor 2015 ... Samenwerking met SGP, ChristenUnie en D66 geniet de voorkeur

Het CDA hoeft niet te rekenen op een uitnodiging voor gesprekken met het kabinet over de begroting voor 2015. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft dat laten weten in een uitzending van RTL Z. De minister is terughoudend om CDA-leider Buma uit te nodigen, omdat deze eerder kritisch was op het kabinetsbeleid.

Dijsselbloem:

Toen het heel moeilijk was heeft het CDA het kabinet en onze plannen fors gekapitteld. Het moest anders. Nu de kabinetsplannen er aan hebben bijgedragen dat het de goede kant op gaat, hoor ik dat ze willen aanschuiven. Mijn loyaliteit ligt bij de partijen die het kabinet geholpen hebben toen het moeilijk was.

Dijsselbloem zegt reeds met SGP, ChristenUnie en D66 te hebben gesproken over de ‘procedure’ op weg naar de begroting, maar de echte onderhandelingen beginnen pas in de zomer. Toch heeft ChristenUnie-leider Arie Slob eerder laten weten het kabinet niet te zullen steunen wanneer de strafbaarstelling van illegaliteit doorgezet wordt.

Ook videpremier Lodewijk Asscher haalt uit naar het CDA. Asscher sluit zich aan bij zijn collega Dijsselbloem door te stellen eerst met SGP, ChristenUnie en D66 te willen spreken. Het waren deze partijen immers die “hun nek uitgestoken” hebben door afspraken te maken met het kabinet. “Mensen hebben niets aan de loze praatjes van het CDA, maar wel iets aan een echte baan”, aldus Asscher.

Zolang staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) zijn wetsvoorstel voor strafbaarstelling illegaliteit niet indient, lijkt de gedoogconstructie zoals deze er nu uit ziet, voort te blijven bestaan.

De Volkskrant: Dijsselbloem: geen rol CDA bij gesprekken begroting

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (21)