14

CDA steunt boeren in anti-Wakker Dier-campagne

Wakker Dier wil einde aan gedoogbeleid geboortekrik ... Boeren zijn boos, CDA schaart zich achter hen: 'Wakker Dier overdrijft'

Veel boeren gebruiken bij de geboorte van kalveren illegaal een geboortekrik. Met dat hulpmiddel, dat eigenlijk verboden is, kunnen boeren of veeartsen met de kracht van zes mensen aan een kalf trekken. Bij ondeskundig gebruik lopen kalveren en koeien het risico onder meer breuken en zenuwbeknelling op te lopen. Wakker Dier wil dat er een einde komt aan het gedoogbeleid. Indien de geboortekriks wettelijk worden toegestaan, pleit de stichting voor dierenwelzijn voor een verplichte cursus voor boeren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) gaat in overleg met de boeren, dierenartsen en de Dierenbescherming over het gebruik van de geboortekrik. Vink-Elst, de grootste leverancier van de geboortekrik, schat dat zo’n 80 procent van de melkveehouders in bezit is van een veeverlosser, zoals de apparaten officieel heten.

Het CDA vindt de actie van Wakker Dier overtrokken. Tweede Kamerlid Jacco Geurts wil dat de veeverlosser een legaal hulpmiddel wordt. Ook vindt hij dat de boeren geen extra cursus nodig hebben. Geurts:

Ik ben als Kamerlid al behoorlijk geïrriteerd (sic) door de berichtgeving van deze organisatie. Ik kan me heel goed voorstellen dat onze boeren de manier waarop ze worden neergezet, totaal zat zijn […] Iedere boer heeft het beste voor met zijn dieren en weet hoe te handelen met betrekking tot het welzijn van zijn dieren. Ervaring en kennis wordt van vader op zoon of dochter doorgegeven. Daar hoeft volgens mij geen extra regelgeving aan te pas te komen.

Het CDA heeft dan ook begrip dat boeren een Facebook-pagina zijn begonnen tegen Wakker Dier. Deze is inmiddels al bijna 15.000 keer geliked.

Wakker Dier weerlegt in een reactie de kritieken van de boeren. In de krant Metro is te lezen:

Volgens Wakker Dier worden kalveren wel degelijk regelmatig in tweëen getrokken door de geboortekrik. Dit soort dierenleed hou je in stand zolang er het verbod niet wordt gehandhaafd en er geen onderzoek wordt gedaan naar verbeteringen, zegt een woordvoerder.

En dat van de duizenden plofkippen er doorgaans maar een enkele mank loopt, wordt door Wakker Dier eveneens weerlegd. De dierenwelzijnsorganisatie schermt met onderzoeken waaruit blijkt dat 57 procent van deze dieren zichtbaar ongezond is.

“Anti Wakker Dier zegt dat wij liegen. Maar wij hebben tientallen malen voor rechter gestaan en bij de Reclame Code Commissie gezeten, en we winnen alles. We horen heel graag concreet van ze wát we dan liegen.

cc-foto: Webted

Geef een reactie

Laatste reacties (14)