35

CDA-top in de clinch over leiderschap

CDA moet nieuwe partijleider kiezen, maar hoe? Verhagen, Bleker en Van Bijsterveldt willen verkiezingen… Peetoom: leden van het kabinet hebben niets te zeggen

Het CDA is verdeeld. De partij kan maar geen manier vinden om een nieuwe partijleider aan te wijzen. Partijvoorzitter Ruth Peetoom meent dat ‘een nieuwe leider vanzelf opstaat’, maar dat is de afgelopen 22 maanden nog niet gebeurd. Nu de partij blijft hangen op 13 à 14 zetels in de peilingen, begint de tijd de dringen. Er is nog geen potentieel leider in zicht, of de partij is al verdeeld over de manier waarop deze gekozen moet worden. Dat meldt NRC Handelsblad.

Peetoom diende bij de laatste vergadering van het partijbestuur een zestal voorstellen in.  Zo zouden alle Nederlanders, ook niet-leden en niet-kiezers, tegen betaling van administratiekosten kunnen stemmen voor een nieuwe leider. Ook zou het partijbestuur zelf iemand kunnen aanwijzen. Een andere mogelijkheid is dat er een ballotagecommissie komt die één of twee geschikte kandidaten aan het congres voorlegt. Wat fractievoorzitter Peetoom in ieder geval níet wil zijn groots opgezette verkiezingen, ook niet wanneer deze uitsluitend onder CDA-leden plaatsvinden. Peetoom is bang voor ongeschikte kandidaten. Bovendien zouden CDA’ers met een belangrijke positie zich wellicht niet willen kandideren uit vrees voor reputatieschade bij een verloren verkiezing: als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het CDA volgens de peilingen de vijfde partij worden.

Eén van de leden van het partijbestuur verklaart tegenover NRC: “anders zou iedere dorpsgek, CDA-lid of niet, zich kunnen opwerpen als leider. Daarom wil Ruth liever aanwijzen.”

Vicepremier Maxime Verhagen, staatssecretaris Henk Bleker en minister Marja van Bijsterveldt zijn juist voor een lijsttrekkersverkiezing.

De woordvoerder van Peetoom snoert hen in NRC Handelsblad echter de mond door te stellen: “Iedereen mag opvattingen hebben, maar de keuze van de nieuwe leider is de verantwoordelijkheid van het partijbestuur.” Leden van het kabinet maken daar geen deel van uit. Tegelijkertijd wijst de woordvoerder erop dat er nog geen besluit is genomen. “We hebben een verkennende ronde gehad.”

NRC: Verkiezing van nieuwe partijleider verdeelt top CDA

Geef een reactie

Laatste reacties (35)