Laatste update 10:31
40

CDA: Voetbalwedstrijden Oranje Leeuwinnen verplicht op tv

In het Mediabesluit staat vastgelegd dat voetbal van het nationale elftal verplicht op televisie moet worden uitgezonden. Ten minste, als het de mannen zijn die voetballen. Over de wedstrijden van het veel succesvollere Nederlandse vrouwenelftal is niks vastgelegd, en dat moet volgens het CDA nu veranderen. De partij heeft er bij verantwoordelijk minister Arie Slob (ChristenUnie) op aangedrongen een wijziging door te voeren.

In het Mediabesluit, dat stamt uit 2008, staat een lijst opgenomen met verplicht uit te zenden sporten en evenementen. Daarin staat dat bijvoorbeeld dat ‘voetbal (heren)’ altijd ergens te zien moet zijn. ‘De tijd is echt voorbij dat damesvoetbal niet op het lijstje staat,’ zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen nu. ‘Het Europees Kampioenschap van de voetbalvrouwen heeft laten zien hoe populair de sport is. Bovendien is damesvoetbal de snelst groeiende sport in ons land.’

Terwijl het Nederlands mannenelftal al tijden nauwelijks presteert en voor de tweede keer op rij niet aan een groot eindtoernooi mag meedoen, hebben de Oranjevrouwen in 2017 het Europees Kampioenschap gewonnen. De kwalificatiereeks werd destijds niet uitgezonden, omroep Veronica bracht de toernooiwedstrijden zelf wel op de buis. Voor het WK in 2019 en het EK in 2021 zijn de uitzendrechten ook in handen van omroep Veronica. Het CDA-voorstel is ook bedoeld om te voorkomen dat de wedstrijden van het nationale elftal daarna achter een decoder belanden, het maakt Van der Molen daarbij niet uit of de wedstrijden bij de publieke omroep te zien zijn, of bij de commerciëlen.

Bron: AD, Foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (40)