27

CDA wil abortusgrens omlaag

Artsenfederatie trekt aan de bel omdat ouders zo te weinig tijd krijgen om een overwogen beslissing te nemen

CDA Kamerlid Margreeth Smilde wil dat de abortusgrens naar 22 weken gaat. Nu mogen vrouwen uiterlijk in de 24ste week abortus ondergaan, maar omdat sinds kort baby’s na 24 weken zwangerschap na de geboorte in leven gehouden kunnen worden, wil het Kamerlid de abortusdeadline bijstellen.

Smilde wil dat er twee weken blijft zitten tussen het uiterlijke moment waarop abortus gepleegd mag worden en de levensvatbaarheid van de foetus. Dat zegt ze zondag in het radioprogramma De Andere Wereld. Ook ChristenUnie Kamerlid Esmé Wiegman vindt het vreemd dat de abortusgrens nog niet is bijgesteld. De PVV wil de abortusgrens al langer naar beneden. De partij van Geert Wilders vindt 14 weken het maximum.

Artsenfederatie KNMG vindt het voorstel van het CDA geen goed idee. Bij de echo in de 20ste week kunnen afwijkingen van de foetus voor het eerst zichtbaar worden. Op dat moment is nog niet precies duidelijk wat er aan de hand is. Arts Gert van Dijk bang is daarom bang dat vrouwen onder tijdsdruk onzorgvuldige beslissingen gaan nemen.

Rutte heeft het in zijn regeringsverklaring aan minister Schippers van Volksgezondheid overgelaten om de abortusgrens wel of niet te verlagen. Zij nam toen het advies van artsen over om dit niet te doen, schrijft NRC. Nu PVV, CDA en ChristenUnie wil abortusverlaging willen zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

Trouw: CDA pleit voor verlagen abortusgrens
cc-foto: Flying House studio’s

Geef een reactie

Laatste reacties (27)