Laatste update 11:30
39

CDA wil menselijker toepassing kinderpardon, minder kinderen uitzetten

CDA en D66 willen dat het kinderpardon ruimer worden toegepast en meer kinderen in Nederland mogen blijven in plaats van zoals nu uitgezet te worden. De regels worden nu zo strikt toegepast en geïnterpreteerd dat er nauwelijks sprake is van een pardon. Zo leidt bijvoorbeeld het missen van een ‘koffieafspraak’ met de IND in de praktijk tot uitzetting. Dat wordt meteen opgevat als ‘niet meewerken’. In 92 procent van de gevallen worden door deze strenge toepassing kinderen die hier geworteld zijn toch gedeporteerd naar landen waar ze geen of amper een band mee hebben. Ook al was het pardon bedoeld om dat juist te voorkomen. Als gevolg van dat beleid doken vorig jaar veel kinderen onder.

CDA en D66 willen dat de norm ‘niet meewerken’ voor afwijzing wordt veranderd in ‘tegenwerken’ zodat menselijke vergissingen of pure pech niet onmiddellijk het noodlot tot gevolg hebben. Dat schrijft het AD:

Tot een rechter heeft gekeken naar hun asielaanvraag mag het niet meteen fataal zijn als een gezin een afspraak mist. ,,Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren’’, zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. De partijen willen ook dat de naar schatting vierhonderd zaken van kinderen die tot dusver buiten het kinderpardon vielen, zoals destijds Lili en Howick, opnieuw worden bekeken door Harbers. Die laat momenteel al onderzoek naar de asielprocedure doen. Daarna zou hij de zaken nog eens moeten doorlopen. ,,Desnoods gebruikt hij in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid om hen alsnog asiel te verlenen,’’ zegt Van Toorenburg.

Het CDA keert zicht met deze standpuntverandering tegen het hardvochtige beleid van het kabinet. Staatssecretaris Harbers (VVD) weigerde zijn discretionaire bevoegdheid, dat wil zeggen zijn macht om in individuele gevallen strikte toepassing van de regels te negeren, te gebruiken. Dat leidde onder meer tot langdurige protesten uit kerkelijke kring omdat zo’n houding is strijd is met christelijke waarden. Door de draai is er nu een meerderheid in de Tweede Kamer voor ruimere toepassing van het pardon. De ChristenUnie en D66 waren al niet gelukkig met de handelwijze van het kabinet. De PvdA gaat de zaak aankaarten.

BNNVARA-programmamaker Tim Hofman verzamelde vorig jaar een kwart miljoen handtekeningen voor een beter kinderpardon en overhandigde die aan de Kamer.

De VVD wil niet inhoudelijk reageren en stelt dat de afspraken uit het regeerakkoord nageleefd dienen te worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)