31

CDA wil ‘ontheemdenstatus’ voor vluchtelingen introduceren

Vluchtelingen worden tijdelijk in Nederland opgevangen ... Na afloop van het conflict moeten zij terug 

CDA-leider Sybrand Buma wil een nieuwe status laten invoeren voor vluchtelingen: de ontheemdenstatus. Die status biedt de vluchteling niet het recht om in Nederland te blijven, maar maakt duidelijk dat het verblijf tijdelijk is en nadat het conflict in het gebied van herkomst voorbij is, moet de vluchteling weer terug. Dit zei hij in het programma Buitenhof.

Terug naar de kern. Geen juridische haarkloverij. Ontheemdenstatus. Je krijgt opvang en je gaat terug na het conflict. (..) Het moet veel duidelijker worden dat de opvang gericht is op terugkeer. Wij vangen je op omdat je vluchteling bent, maar je bent Syriër, dus daar ligt je toekomst.

Volgens Buma is het asielbeleid vastgelopen. Vluchtelingenwerk raamt dat er in Nederland 200.000 en 250.000 erkende vluchtelingen verblijven. 

Buma was zaterdag nog in het nieuws door zijn kritiek op het ‘Randstadkabinet’. De regering zou zich teveel richten op de grote steden in de omgeving van Den Haag, en te weinig op de provincies. Die uitspraken deed hij op het CDA-congres.

NOS: Buma pleit voor ontheemdenstatus

Cc-foto: UNP

Geef een reactie

Laatste reacties (31)