295

CDA wil Roma dumpen in Bulgarije, Roemenië

UPDATE: Doekle Terpstra is compleet verbijsterd ... Mirjam Sterk: Roma-probleem moet binnen drie jaar opgelost zijn.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk pleit er voor Roma die illegaal in Nederland verblijven en overlast veroorzaken, zo snel en veel mogelijk uit te zetten naar Bulgarije en Roemenië. Partijgenoot Doekle Terpstra zegt op BNR-nieuwsradio ‘buitengewoon veel moeite te hebben met datgene wat hier gebeurd’.


In het AD zegt Mirjam Sterk dat ze niet wil dat de Roma als groep worden uitzet maar dat illegale, criminele Roma zo snel mogelijk naar Roemenië en Bulgarije worden gestuurd. Ze vindt dat de wet nu niet stevig genoeg wordt gehandhaafd. 

Aan de tand gevoeld door Radio 1 blijkt Sterk eigenlijk geen idee te hebben waar ze over praat. Zo zegt ze dat er in Nederland ‘honderdduizenden’ Roma wonen. In werkelijkheid is het precieze aantal onbekend maar volgens het ministerie gaat het ‘wellicht om enige tienduizenden’. Volgens sterk zijn er ‘tientallen of honderden’ met een strafblad. De gemeente Nieuwegein waar een grote groep Roma woont, schatte vorig jaar dat 75 procent van hen een strafblad heeft.

Trouw schrijft:

In meerdere gemeenten veroorzaken zigeuners volgens haar veel overlast. Ze wijst erop dat inwoners van Roemenië en Bulgarije zich vanaf 2014 vrij in Nederland mogen vestigen. “We moeten het dus voor 2014 oplossen.

Sterk zegt zich ook druk te maken om uithuwelijking van jonge meisjes. Hoe dat probleem wordt opgelost door ze uit te zetten wordt niet geheel duidelijk.

Update 13:00

Sterk werd deze ochtend hard aangevallen door partijgenoot Doekle Terpstra over haar Romastandpunt. In BNR-nieuwsradio’s Aan de Slag zei hij ‘buitengewoon veel moeite te hebben wat datgene wat hier gebeurd’. “Als er sprake is van een probleem in Nieuwegein of een ander dorp in Nederland met een categorie mensen, laten we het dan hebben over dat probleem en niet al die mensen onder één noemer plaatsen.”

Terpstra verwijst ook naar de Europese discussie over de Roma-deportatie van Frankrijk die er volgens hem op duidt dat het uitzetten van Roma grondwettelijk misschien niet eens mag. “Ik ben echt compleet verbijsterd over dit soort opvattingen binnen mijn partij.”

Terpstra die al eerder aangaf moeite te hebben met de onderhandelingen met VVD en PVV zegt dat het wel lijkt of bij zijn partij ‘alle remmen los’ zijn om het sentiment in het land te behagen. Hij is het compleet eens met de opvattingen van Herman Wijffels die zondag in Buitenhof de PVC-formatie een ‘gammele constructie’ noemde en zei dat de partijtop van het CDA lijdt aan een ‘verbeten tunnelvisie’. “Daar ben ik het volstrekt mee eens”, zei Terpstra. “Ik ben er van overtuigd dat er CDA-leden zullen opstappen na het partijcongres. En het meest interessante is wat er gebeurt met de linker sociale flank van de partij. Sommige leden zullen tussen de oren afscheid nemen van de christendemocratie. Dat is zeer bedreigend voor de toekomst van de het CDA, een partij die altijd zowel sociale als rechtse standpunten bij elkaar heeft kunnen houden.”

BNR-nieuwsradio: Bij het CDA zijn alle remmen los
cc-foto: Voedingscentrum

Geef een reactie

Laatste reacties (295)