52

CDA worstelt met gedoogsteun PVV

'Minderheidskabinet doet geen recht aan de verkiezingsuitslag'

Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker (CDA) zei zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat er nog ‘twijfels en vraagtekens’ moeten worden weggenomen, voordat een minderheidskabinet gerealiseerd kan worden.

Het CDA en de PVV hebben verschillende principes wat betreft de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs. Ook moeten het CDA en de VVD een akkoord bereiken over de wijze waarop bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd moeten worden. ‘Er zal nog het nodige water door de Rijn moeten’, aldus Bleker.

In de regio’s heerst er onder CDA-prominenten ook nog twijfel. Ger Driessen, Limburgse CDA gedeputeerde, zei zaterdag: ‘Het is niet verstandig wat er nu gebeurt. Dit betekent dat we in de Tweede Kamer afhankelijk zijn van de PVV en in de Eerste Kamer van de oppositie. Dit is niet stabiel en doet bovendien geen recht aan de verkiezingsuitslag.’

Ondanks de twijfel denken sommigen dat het CDA geen keus heeft. De afdelingen van het CDA steunen de onderhandelingen met de VVD en PVV wel. Na het forse verlies van het CDA zei fractievoorzitter Verhagen ‘ons past nu bescheidenheid’. In het kader hiervan heerst in de afdelingen het idee dat de PVV het recht heeft om zitting te nemen in de regering. ‘Als er gekozen moet worden uit twee kwaden, zie ik liever een kabinet van VVD en PVV met gedoogsteun van het CDA, dan actieve deelname… Het CDA heeft flinke klappen gekregen. We moeten even een stap terug doen’, aldus Driessen.

Regionaal partijvoorzitter in Flevoland zei zaterdag: ‘Ik krijg hier een beetje buikpijn van, maar er zijn weinig andere opties. Samen met de PVV in een kabinet zitten is voor ons uitgesloten, maar parlementair gezien is een minderheidskabinet een zwakke basis; er hoeft maar weinig mis te gaan.’

Luister hier naar het radiofragment
Trouw: Weinig vreugde bij CDA-achterban, CDA-voorzitter: Nog twijfels en vraagtekens

cc-foto: CDA Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (52)