53

Cel én taakstraf voor beledigen Beatrix

Failliete binnenschipper maakte koningin uit voor 'oplichtster' en 'zondaar' ... Koningshuis moest opgedoekt en het geld naar de voedselbank ... GroenLinks-Kamerlid Dibi: 'Ongehoord dat je koningin minder mag beledigen dan gewone burger'

Een 47-jarige man is vandaag door de politierechter in Utrecht veroordeeld voor het beledigen van koningin Beatrix, zo meldt Trouw. De man kreeg 80 uur werkstraf en 90 dagen celstraf opgelegd. Van de celstraf zijn 77 dagen voorwaardelijk, de rest heeft hij al uitgezeten in voorarrest.

Trouw schrijft:

De verdachte, een failliete binnenvaartschipper, stuurde in maart en april brieven naar de koningin, waarin hij haar onder meer uitmaakte voor ‘oplichtster’ en ‘zondaar’. Hij vond dat het koningshuis moest worden opgedoekt. Het zou veel geld kosten terwijl burgers voor eten naar de voedselbank moeten.

De man betuigde in de rechtszaal spijt. Volgens een psychiater moet de zwakbegaafde man verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Het schrijven van de brieven zou een uitlaatklep zijn geweest voor alle frustraties rond de gedwongen verkoop van zijn schip.

Tofik Dibi van GroenLinks noemde de uitspraak woensdag ‘heftig’. Hij vindt het ook ‘ongehoord dat je de koningin minder mag beledigen dan een willekeurige burger’. Hij is al langer voorstander van afschaffing van het verbod op majesteitsschennis.

Trouw: Taakstraf voor beledigen van koningin Beatrix

cc-foto: Maurice, Haags Uitburo

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)