17

Celstraf voor corrupte oud-VVD-gedeputeerde Hooijmaijers

VVD’er Ton Hooijmaijers is veroordeeld tot twee jaar en vier maanden celstraf. De oud-gedeputeerde werd dinsdag door de Hoge Raad schuldig bevonden aan omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Dat meldt NH Nieuws.

Hooijmaijers werd in 2015 al in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens elf gevallen van omkoping. Ook had hij 276.000 euro ontvangen van onder meer bouwbedrijven die Hooijmaijers betaalden om voorgetrokken te worden bij het toewijzen van provinciale projecten. De VVD’er beweerde onschuldig te zijn en ging tegen die veroordeling in cassatie.

Met de uitspraak van de hoge raad komt er een einde aan zeven jaar juridisch getouwtrek in de zaak rond Hooijmaijers. De werkelijke straf was twee maanden langer, maar omdat het Hof er te lang over heeft gedaan om de benodigde stukken bij de Hoge Raad aan te leveren, zijn die maanden in mindering gebracht op de straf.

Hooijmaijers gaat niet direct achter tralies. Hij zal worden opgeroepen om zicht te melden bij de gevangenis, maar dat kan nog enkele maanden duren. Hooijmaijers zelf laat weten zich niet bij het vonnis neer te leggen. De VVD’er zegt nooit geld in eigen zak te hebben gestoken en volgens hem is de zaak onvoldoende inhoudelijk bekeken: ‘Vanuit de gevangenis blijf ik strijden om zaak heropend te krijgen.’

Geef een reactie

Laatste reacties (17)