Laatste update 23:47
8

Celstraf dreigt voor tech-bazen wegens steun aan terrorisme

Het ongebreideld verspreiden van terreurvideo’s komt de bazen van tech-bedrijven als Google, Facebook en Twitter op gevangenisstraf te staan, tenminste als het aan de Australische regering ligt. Het land is wetgeving aan het voorbereiden in reactie op de massamoord in buurland Nieuw-Zeeland waarbij een extreemrechtse terrorist live via Facebook beelden toonde van hoe hij 50 onschuldige moskeebezoekers ombracht en vele anderen verwondde. De video werd pas na een uur door Facebook verwijderd en was inmiddels al gekopieerd. Daarna is binnen 24 uur 1,5 miljoen keer getracht de video opnieuw op Facebook te zetten. Australische providers hebben een aantal forumsites geblokkeerd die de video alsnog publiceerden.

De regering wil in de wet vastleggen dat internetbedrijven die niet snel genoeg meewerken met het verwijderen van terreurvideo’s geconfronteerd kunnen worden met celstraffen. De Groenen bereiden ondertussen een heel pakket aan wetgeving voor die journalistiek, waarmee het algemeen belang is gediend, beter beschermt en de verraderlijke praktijken van sociale media-bedrijven aan de kaak stelt, schrijft de Sydney Morning Herald.

Frankrijk
De Franse moslimraad CFCM klaagt Facebook en YouTube aan vanwege verspreiding van de Christchurch terreurvideo. De raad beroept zich daarbij zowel op een wet tegen de steun aan terrorisme als op een wet die het blootstellen van kinderen aan gewelddadige beelden verbiedt. Op overtreding van die wetten staat een boete van 75.000 euro of drie jaar cel.

cc-foto: Julian Meehan

Geef een reactie

Laatste reacties (8)