Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Celstraf voor Deense minister die getrouwde asielzoekers scheidde

  •  
13-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
FILES - DENMARK - POLITICS - MIGRATION - TRIAL - STOJBERG

© (FILES) This file photo taken on September 2, 2021 shows former Danish Minister Inger Stojberg talking with journalists as she arrive at Eigtveds Warehouse in Copenhagen to face an impeachmen

De voormalige Deense minister van Immigratie Inger Støjberg is veroordeeld tot zestig dagen celstraf. Volgens een speciale rechtbank heeft Støjberg de wet overtreden door zeker 46 getrouwde asielzoekers te scheiden: zij moesten in aparte asielzoekerscentra wonen. De bewindsvrouw van de ‘liberale’ partij Venstre verdedigde haar beleid met het argument dat ze zo kindbruiden wilde helpen. Critici vinden die reden niet steekhoudend, meldt de NOS.
"De tienermeisjes zeiden te hebben ingestemd met het huwelijk, en hun partners waren veelal jongens en mannen tussen de 15 en 30 jaar oud. Ook hadden enkele stellen al kinderen of verwachtten ze een baby."
Juristen en ambtenaren waarschuwden Støjberg herhaaldelijk dat ze elk geval apart moest bekijken en niet standaard alle jonge koppels mocht scheiden. Volgens de rechters overtrad Støjberg het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Eerder waren de nationale ombudsman en een speciale parlementaire commissie ook al tot die conclusie gekomen.
Støjberg kan niet meer tegen de uitspraak in beroep, en moet dus de gevangenis in.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.