9

Censuur-strop wordt Chinese journalisten te strak

35 prominente journalisten komen in opstand tegen steeds strenger wordende censuur

In China is, voor het eerst, een groep van 35 prominente journalisten in opstand gekomen tegen de censuur in het land. In een open brief roepen de journalisten op tot het ontslaan van de lokale propagandabaas vanwege de ‘dictatoriale’ en ‘domme’ manier waarop er in een nieuwjaarsartikel van een gezaghebbende krant is gesneden.

De in opstand gekomen journalisten werkten voor het Weekblad van het Zuiden, een populaire krant die erom bekend staat de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. In een nieuwjaarsartikel riep het Weekblad op tot politieke hervormingen en de versterking van een onpartijdige rechtstaat. Die boodschap heeft de lezers nooit bereikt. Door tussenkomst van Tuo Zhen, de propagandabaas, werd een ronkende lofzang op de Communistische Partij afgedrukt.

De vervanging van het artikel is niet het enige voorval. Een aantal dagen voordat het artikel in het Weekblad zou worden afgedrukt, werd het online magazine Yanhuang Chunqui offline gehaald. Het e-zine werd gerund door hervormingsgezinde leden van de Communistische Partij. Ook zij hadden opgeroepen tot snellere politieke hervormingen.

China’s nieuwe leider, Xi Jinping, zei afgelopen november juist te streven naar meer openheid. Het tegendeel lijkt nu waar. Ook Chinese bloggers ervaren de strop van censuur. Volgens nieuwe regels moeten zij zich nu onder hun eigen naam registreren. Met alle eventuele gevolgen van dien. Zo werd schrijven Zhu Yufu vorig jaar veroordeeld tot 7 jaar cel omdat hij ten tijde van de Arabische Lente in een gedicht om politieke hervormingen had geroepen. Hij zou volgens de rechter daarmee opgeroepen hebben tot ‘omverwerping van het staatsgezag’.

NOS: Chinese censuur botst met de pers

Geef een reactie

Laatste reacties (9)