53

Centrale banken en ECB staan klaar voor Griekse redding

Banken staan klaar om met een gecoördineerde actie te zorgen voor voldoende liquiditeit

Bibberend wacht Europa de uitslag van de Griekse verkiezingen af komend weekend. De Europese Centrale Bank (ECB) en de centrale banken van de belangrijkste economieën staan op scherp en zijn bereid in te grijpen op de financiële markten als de uitslag daartoe aanleiding geeft.

De linkse Griekse partij Syriza heeft aangegeven opnieuw onderhandelingen te willen over de voorwaarden van de Europese steun aan Griekenland wanneer de partij de verkiezingen wint. Een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris zegt dat nog niet vaststaat bij welke uitslag er maatregelen worden genomen, maar dat de centrale banken klaarstaan om met een gecoördineerde actie te zorgen voor voldoende liquiditeit.

Groot-Brittannië is al bezig de gemoederen op voorhand te sussen. Samen met de Bank of England is de Britse regering bezig een nieuw monetair beleid te organiseren om de krappere beschikbaarheid van krediet aan te pakken en de kwakkelende Britse economie te beschermen.  

“Het heeft onze directe prioriteit om iets te doen tegen de verslechtering van de marktcondities en de stijging van de financieringskosten van banken, die worden veroorzaakt door de crisis in de eurozone”, zei Osborne.

Vanochtend verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de status van vijf Nederlandse banken. Daaronder behoren ING, ABN Amro, LeasePlan en Rabobank vallen twee tredes naar beneden. SNS Bank valt maar één trede omlaag. Rabobank verliest zijn triple-A-status en heeft nu het Aa2-niveau, maar is nog steeds een van de hoogst gewaardeerde banken ter wereld.

Trouw: ‘Centrale banken bereid markten te steunen’

NOS: ECB: mogelijk weer steun banken

cc-foto: koalie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)