16

Chantage na sexting zorgt vaker voor psychische klachten

Meer jongeren melden zich met psychische problemen door chantage met blootfoto's

Het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht krijgt steeds meer meisjes en jongens in de behandelkamer met psychische problemen na chantage door sexting. Het gaat hierbij voornamelijk over tieners tussen de 14 en 17 jaar

Dat sexting, het versturen van seksueel getinte berichten, verstrekkende gevolgen kan hebben was al wel bekend maar steeds vaker melden jongeren zich met psychische klachten door sexting in de behandelkamer.

Iva Bicanic, coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum en coördinator van het Centrum Seksueel Geweld zegt hierover:

De laatste jaren is het aantal patiënten met angsten en somberheid door sexting fiks toegenomen.”  

Volgens Bicanic hebben de jongeren klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In het traumacentrum krijgen zij cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie om hun trauma te verwerken. 

Meisjes vaker het slachtoffer

Met name meisjes zijn slachtoffer volgens Bicanic.

“Het ex-vriendje dreigt de foto’s of filmpjes rond te sturen als ze geen seks meer wil. Of de slachtoffers worden afgeperst voor geld of de jongen wil dat ze met een van zijn vrienden naar bed gaat.”

De meisjes zien geen uitweg meer zegt Bicanic en het ene na het andere rampscenario volgt elkaar op. Wat als het uitkomt? Chantage met naaktbeelden voelt voor veel slachtoffers alsof ze lichamelijk aangerand worden, aldus de coördinator. 

Onzekerheid
Hoewel meisjes vaker het slachtoffer zijn van chantage door sexting komt het ook voor bij jongens. Volgens Bicanic zijn jongens bijvoorbeeld onzeker over hun seksuele geaardheid, gaan op onderzoek uit en belanden op websites met ‘ervaren’ mannen. Het slachtoffer experimenteert wat en stuurt wat opwindende beelden en vervolgens worden ze gechanteerd, volgens Bicanic:

Je blote billen op een klasse-app is al erg, maar wat als het op internet verschijnt? Dat is de grootste angst. Die spanning is ondraaglijk.”

Voorlichting
Scholen zouden volgens Bicanic veel eerder moeten beginnen met het voorlichten van kinderen over deze nieuwe vorm van flirten en over seks.

Op de basisschool al moeten leerkrachten hiermee aan de slag gaan. Een kind van 10 jaar is beter te beïnvloeden dan een puber van 14 jaar op de middelbare school.”

Leer ze dat seks en flirten fijn is, maar laat ze ook zien dat er negatieve kanten aan kunnen zitten, aldus Bicanic. 

Metro.nl: Vaker psychische problemen door chantage na sexting
CC foto: 
Pro Juventute

Geef een reactie

Laatste reacties (16)