183

Chaos is een Grieks woord

Tweede formatiepoging mislukt ... Griekenland in politieke impasse ... Nieuwe verkiezingen lijken onafwendbaar ...  Geen nieuwe regering, geen nieuwe noodlening ... Bankroet dreigt

Pasok-leider Vanizelas heeft vandaag bekend gemaakt dat zijn partij geen overeenstemming heeft bereikt met formateur Alexis Tsipras van Syriza. Die kondigde aan morgen zijn formatieopdracht terug te geven.

De Griekse verkiezingsuitslag heeft voor een impasse gezorgd. De kiezers hebben zo verdeeld gestemd dat een levensvatbare coalitie er niet in lijkt te zitten. Tsipras was dinsdag als leider van de tweede partij van Griekenland begonnen aan zijn formatiepoging. Eerder mislukte de formatiepoging van de leider van de grootste partij, Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie. Zodra Tsipras zijn formatieopdracht teruggeeft, krijgt Venizelos de kans. Als ook hij niet slaagt, komen er nieuwe verkiezingen. 

De conservatieve leider Antonis Samaras stopte er al een halve dag na de verkiezingsuitslag mee. Dat Alexis Tsipras, leider van de radicaal-linkse Syriza zelfs zijn toenadering zocht tot linkse partijen die de kiesdrempel niet hebben gehaald was een duidelijk signaal. Snel op naar nieuwe verkiezingen.

De proteststemmen tegen de heersende partijen zijn begrijpelijk. De boze Grieken hebben geen vertrouwen meer in politici die het land naar de de rand van de afgrond hebben gebracht. In Trouw zegt Thanos Dokos, directeur van het onderzoeksinstituut Eliamep dat de Grieken zich langzaam ook beginnen te realiseren dat hun proteststemmen tot een impasse hebben geleid. 

Veel landen, zoals België bijvoorbeeld, konden het best een tijd uithouden zonder regering. Griekenland kan dat niet. Een nieuwe regering moet snel knopen doorhakken met Europa en het IMF over de uitbetaling van de nieuwe tranche van de noodlening. Die beslissingen mogen niet genomen worden door de demissionaire regering van premier Papademos. Als Griekenland de lening niet krijgt, wacht een bankroet. 

In Athene zingt al een nieuwe verkiezingsdatum rond: 17 juni. Partijen hopen dat de Grieken dan voldoende zijn wakker geschud en niet opnieuw een proteststem zullen uitbrengen. “Ze hebben nu uit woede gestemd. De volgende keer stemmen ze hopelijk weer met hun hoofd”, aldus Dokos. 

Populair bij de afgelopen verkiezingen waren de neonazi’s van de Gouden Dageraad. Volgens Dokos is het goed denkbaar dat ze ook bij de volgende verkiezingen veel zetels zullen krijgen en in het parlement komen.

Trouw: ‘Grieken beginnen zich te realiseren dat ze in een impasse zijn beland’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (183)