8

Chaos Tunesië bereikt Italië

UPDATE: Tunesië gaat samenwerken met Italië om migrantenstroom tegen te houden. Het Tunesische systeem valt in duigen na het vertrek van president Zine Ben Ali

Zeker vijfduizend Tunesiërs zijn de afgelopen dagen gestrand op het Italiaanse eilandje Lampedusa. Italië roept de noodtoestand uit en vraagt Europa om hulp. Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Robert Maroni wil met boten en Italiaanse agenten in Tunesië de migrantenstroom tegenhouden.

Volgens Maroni staat ‘de Maghreb op ontploffen’, meldt De Standaard.

Europa laat Italië in de steek zoals gewoonlijk. Ik maak me grote zorgen en ik vraag een dringende Europese actie. Het Tunesische systeem valt in duigen. Een Europese tussenkomst is dringend nodig.

Voor de vluchtelingen is nauwelijks opvang. Nabijgelegen opvangcentra op Sicilië zijn opgedoekt vanwege het strenge Italiaanse vluchtelingenbeleid. Lampedusa is altijd al een toevluchtsoord geweest voor vluchtelingen. Tussen 2008 tot 2009 kreeg het nog 20.000 vluchtelingen te verwerken. Inmiddels is een luchtbrug ingesteld om het eiland te ontzetten. Volgens Maroni zitten er ook gevangen en terroristen tussen de vluchtelingen.

In Tunesië is het chaos na het vertrek van president Zine Ben Ali. Er is geen toezicht op emigratie. De interim-regering van Tunesië liet maandagochtend weten bereid te zijn om samen te werken met andere landen om de migrantenstroom te stoppen.

De Standaard: Tunesiërs overspoelen Lampedusa

Geef een reactie

Laatste reacties (8)