Laatste update 24 juli 2016, 02:26
367

Schietpartij in München

Dit bericht wordt onderaan geüpdatet.

In winkelcentrum Olympia-Einkaufszentrum in München is er vrijdagavond een schietpartij aan de gang. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is maar de autoriteiten zijn in grote getale aanwezig met speciale eenheden en helikopters. Mensen worden geëvacueerd. Een buurtbewoner heeft opnames gemaakt van winkelbezoekers die in paniek wegrennen.

Inmiddels stromen er berichten binnen over meerdere slachtoffers.

Update 19:00

Een dode en tientallen gewonden wordt door persbureau AFP gemeld. Een getuige zegt dat hij er 15 gezien heeft en dat de schutter ondergronds in het metrostation is verdwenen.

Update 19:30

De politie heeft laten weten toch te denken dat er een tweede schutter betrokken is. Geruchten gaan rond over een tweede schietpartij rondom de Stachus metro.

Het openbaar vervoer is stopgezet en tientallen politiewagens snellen ondertussen toe, zoals je in de video hieronder ziet, om de noodsituatie aan te pakken. Honderden agenten zijn nu ter plaatse. De schutter zou schietend door het winkelcentrum gerend zijn waarbij hij willekeurig mensen raakte. De autoriteiten verzoeken burgers om binnen te blijven en ver weg van openbare ruimtes. Ook wordt hen gevraagd geen foto’s of filmpjes van politieonderzoek te publiceren, die de schutters eventueel aan cruciale informatie zou kunnen helpen.

19:50

Beelden van schietende man bij de McDonalds.

 

Update 20:00 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Beieren spreekt van inmiddels drie doden. De Duitse politie meldt dat er geen andere schietpartij in de metro Stachus plaats heeft gevonden.

Update 20.15

De politie van München maant iedereen binnen te blijven. Er zijn onbevestigde berichten dat er in het centrum van München ook geschoten zou worden. Op Facebook meldt de politie in München dat ze vermoeden dat er drie daders zijn.

Het grootste station in München, München Hauptbahnhof, is ontruimd. Ook alle treinen die onderweg zijn naar het station zijn stilgezet.

Update 20.40

Bewoners van München stellen hun huizen open voor mensen die niet veilig thuis kunnen komen. Nu de politie iedereen heeft opgeroepen binnen te blijven, is het niet voor iedereen mogelijk om thuis te komen. Op Twitter, onder de hashtag offenetur en #opendoor kan iedereen die op de vlucht is een veilig heenkomen vinden. 

Update 20.50

Inmiddels lijken er beelden te zijn opgedoken van een tweede schutter. De man heeft overigens dezelfde kleding aan als de schutter bij de McDonalds. Inmiddels zijn er ook berichten over het aantal doden. Dat is volgens een politiebron opgelopen tot 6, maar is nog onbevestigd.

De politie heeft inmiddels scherpschutters en helikopters ingezet. De daders zijn vooralsnog voortvluchtig. De politie gaat uit van drie daders. 

BR24, een Duitse zender, post op Twitter beeld van een ooggetuige. Ze vertelt: “We wilden iets eten, toen er paniek uitbrak. De medewerkers zetten het op een rennen, alle anderen, mensen, kinderen, iedereen wilde in paniek naar buiten. We hebben drie schoten gehoord. Beng, beng, beng.”


Update 21.25

De Amerikaanse president Barack Obama heeft inmiddels zijn steun uitgesproken voor de Duitsers.


 Update 21.30:
De politie heeft via Twitter laten weten dat er inderdaad zes doden zijn gevallen. Het aantal gewonden is nog niet bekend. Tevens kan de politie alleen de schietpartij op de Hanauerstraße bevestigen. 

Update 21.45

De Duitse regering is vanavond in een noodzitting bijeen. Bondskanselier Angela Merkel is er niet bij, Minister Thomas de Maiziere is op vakantie naar de VS, maar zit nog in het vliegtuig. Hij breekt zijn vakantie af.

Update 21.55

CNN sprak met ooggetuige ‘Lauretta’. Zij vertelde dat haar 8-jarig zoontje één van de daders op het toilet zijn wapen zag doorladen. Ook zegt ze gezien te hebben hoe de man op kinderen schoot en zou hij volgens haar ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen. De Duitse politie zegt echter geen aanwijzingen te hebben van een jihadistisch oogmerk. De daders zijn nog steeds voortvluchtig.

De ooggetuigenverslagen spreken elkaar tot op heden tegen. Tegenover RTL in Duitsland vertelt een ooggetuige dat de dader tijdens het schieten ‘rot buitenlanders’ zou hebben geroepen.

De politie roept iedereen dan ook op niet te speculeren:

Update 22.00

Een reconstructie van de gebeurtenissen nu er wat meer informatie beschikbaar is sinds de eerste melding: de schutters openden vuur bij een McDonalds, zoals je in één van de video’s ziet waarbij één schutter in de rondte schiet terwijl mensen vluchten. Vervolgens liepen de schutters het Olympia-Einkaufszentrum-winkelcentrum in München in. Dit gebeurde allemaal rond vier uur ’s middags. Getuigen meldden aan de autoriteiten dat zij drie schutters hebben gezien. Inmiddels zijn er zes bevestigde doden en tussen de tien en twintig gewonden. Het treinstation is geëvacueerd en bussen, metro’s en trams zijn stilgelegd. Ondertussen zijn er speciale eenheden, helikopters en scherpschutters ingezet en is de klopjacht op de daders geopend.

Update 22.10

De deelstaatminister Herrmann heeft zojuist eerdere berichtgeving gecorrigeerd. Het aantal doden is opgelopen: er zouden ten minste 7 doden zijn gevallen. Het winkelcentrum is inmiddels helemaal leeg. Iedereen die zich in het winkelcentrum bevond is door de politie gesommeerd met de handen omhoog het winkelcentrum te verlaten. Daar waar eerder gesproken werd over ten minste drie daders, spreekt Herrmann van ten minste één dader. Ook zou er maar op één locatie geschoten zijn. 

Update 22.30

De politie in München heeft gemeld dat het aantal doden inmiddels is opgelopen naar acht.

De politie heeft inmiddels een telefoonnummer geopend waar iedereen met vragen over vermiste personen terecht kan.

Op Facebook heeft de Duitse regering gereageerd. De regering vraagt het publiek om begrip dat er zo weinig feiten naar buiten worden gebracht. Er is simpelweg nog te weinig duidelijk en de regering wil niet speculeren.

Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de verschrikkelijke aanval in München.

Ook bondspresident Joachim Gauck heeft inmiddels op de situatie in München gereageerd:

De dodelijke aanslag in München verontrust mij enorm. In gedachten ben ik bij alle slachtoffers en allen die rouwen om geliefden of angstig zijn. En ik geef mijn volledige steun aan alle autoriteiten die momenteel mensenlevens aan het redden en beschermen zijn.

Update 22.40

De dader zou mogelijk dood zijn. De politie onderzoekt bij één van de doden of het om de dader zou kunnen gaan. Het dodental is dan ook opgelopen naar 9. Daarbij zou het mogelijk gaan om zelfmoord.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, reageert via Twitter:

De stafchef van bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten dat er nog geen duidelijkheid is omtrent het motief van de dader(s). Peter Altmaier noemt het verder een ‘wrede en inhumane’ aanval.

Update 22.50
De anti-terreureenheid is nog niet zo lang in München. De GSG9 gaat nu helpen bij de zoektocht naar eventuele voortvluchtigen. Kritiek op Twitter dat het wel erg lang geduurd heeft voordat de anti-terreureenheid ter plaatse is.

De Duitse antiterreureenheid GSG9 is in 1973 opgezet naar aanleiding van de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen van München het jaar ervoor. De eenheid is een onderdeel van de Bundespolizei en het hoofdkwartier bevindt zich in Hangelar. De eenheid kwam 7 jaar geleden voor het laatst in actie.

Update 23:10

De kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Peter Altmaier heeft op de Duitse televisie gereageerd. Hij stelt dat de terreurdaad een ‘wrede en onmenselijke’ daad is. en dat er geen enkele motief wordt uitgesloten. Volgens Altmaier doet de regering er alles aan om aanslagen te voorkomen en is dat in het verleden ook gelukt.

Update 23:25

Politie zou lijk schutter hebben gevonden met een rode rugtas die eerst geïnspecteerd moet worden uit veiligheidsredenen. Mensen die nog opgesloten zaten in restaurants of het winkelcentrum zouden langzaam hun weg naar buiten vinden.

Gestrande reizigers mogen in treincoupés slapen. Naast buurtbewoners laten ook moskeeën weten mensen welkom te heten voor de nacht. De Duitse stafchef laat weten dat de nationale  veiligheidsraad zaterdag in Berlijn bijeenkomt.

Update 00.00

Een New York-Times journalist live-tweet de gebeurtenissen die zich voor haar oog voltrekken. Zij vertelt de schrijnende verhalen van de paniek die mensen, vader, moeders, dochters, zonen, geliefden, op dit moment voelen terwijl de hele stad in rep en roer is.

Update zaterdag 07.30

De schutter in München is inmiddels dood aangetroffen. Dat zegt de politie van München. Ook is nu bekend dat hij alleen heeft gehandeld. Eerder meldde de politie nog op zoek te zijn naar andere schutters, omdat een aantal auto’s zich van het plaats delict hadden weg gespoed. Dat lijken nu auto’s te zijn geweest van mensen die zichzelf simpelweg in veiligheid wilden brengen.

Ook over de dader is inmiddels wat meer duidelijkheid: het zou om een 18-jarige Iraans-Duitse man uit München gaan. Dat heeft de politie op een persconferentie bekend gemaakt. Zaterdag volgt rond het middaguur nog een persconferentie. De man schoot in totaal 9 mensen dood, voordat hij de hand aan zichzelf legde. Daarmee is het dodental opgelopen tot 10. De politie gaat ‘op dit moment niet uit van terrorisme, maar van een schietpartij’.

Man valt reizigers in trein in Duitsland met bijl aan

Eerder deze week is Duitsland al opgeschrokken door extremistisch geweld. Een 17-jarige vluchteling heeft nabij Würzburg, in het zuiden van het land, maandag vijf mensen verwond met een bijl.

Update zaterdag 12.10 uur:
De 18-jarige schutter van München had geen banden met IS of andere terroristische organisaties. Ook handelde hij alleen en blijkt uit onderzoek dat hij geen handlangers heeft. Dat heeft Hubertus Andrae, politiechef in München, zojuist verklaard. Volgens de politie was de dader een scholier die geboren en getogen werd in München. Verder is na intensief onderzoek door de politie duidelijk geworden dat hij alleen handelde en geen handlangers had. Andrea:

Maar totdat we het motief hebben achterhaald, kunnen we niet zeggen of hier sprake was van een moordpartij of een terreurdaad.

Volgens de Duitse media Bild en Der Spiegel lijkt het er sterk op de schietpartij bij het Olympia-winkelcentrum geen terroristisch oogmerk had. De dader zou geïdentificeerd zijn als Ali David Sonboly. een depressieve scholier die problemen zou hebben gehad op school. Ook zou hij onderzoek hebben gedaan naar ‘school shootings’ zoals die in Amerika vaak plaatsvinden, maar ook in het Duitse Winnenden in 2009. De Duitse justitie noemt de schietpartij een ‘klassiek geweldsincident’.

Update zaterdag 22.00 uur:
Volgens de Duitse politie dweepte de dader met Anders Breivik. De naam van de extreemrechtse terrorist viel al snel in het onderzoek, omdat de moorden in München exact vijf jaar na de aanslagen in Noorwegen plaatsvonden. Volgens vrienden van de dader had hij zelfs een foto van Anders Breivik als avatar op Whatsapp. De slachtoffers van München waren voor het grootste deel jong en afkomstig uit het buitenland. Zeven van de negen dodelijke slachtoffers waren onder de 20. Drie van hen waren Turks, drie van hen kwamen uit Kosovo en een ander slachtoffer was Grieks. De dader zou mensen met een nepbericht op Facebook en de belofte van gratis eten naar de MacDonalds hebben gelokt.

Geef een reactie

Laatste reacties (367)