Laatste update 19:10
30

Video’s extreemrechts geweld Chemnitz wel degelijk echt

Video’s waarop te zien is dat extreemrechtse betogers geweld gebruiken tijdens protesten in Chemnitz zijn wel degelijk echt. Hans-Georg Maassen, chef van de Duitse inlichtingendienst suggereerde eerder dat er geen bewijs is dat het beeldmateriaal authentiek is. Hij komt hier nu op terug, in een verklaring die hij naar de regering stuurde. Er zouden veelvuldig Hitler-groeten zijn gebracht door extreemrechtse betogers tijdens grootschalige protesten in Chemnitz. Zij grepen de doodslag op een 35-jarige man, door verdachten uit Syrië en Irak, aan om mensen die maar een ‘buitenlands’ uiterlijk hadden, achterna te zitten en met geweld te bejegenen.

Maassen ventileerde in de Duitse boulevardkrant Bild onder meer twijfels over de bewuste video’s. Hij sprak over ‘doelgerichte valse informatie, bedoeld om af te leiden van de moord.’ Hierin zag de derde politiek partij van het land, Alternative für Deutschland, aanleiding de media aan te vallen op het verspreiden van nepnieuws. Dit blijkt achteraf dus onterecht.

Cynthia Miller-Idriss van American University, een expert op het gebied van extreemrechtse jongeren in Duitsland, ziet de derde politieke partij van het land, Alternative für Deutschland (AfD), als onderdeel van de zich verdiepende kloof bij onze oosterburen. Tegen Al Jazeera zegt ze: ‘gewone burgers die vatbaar zijn voor een anti-vluchtelingenboodschap zien legitimatie voor hun denken als politieke partijen als AfD, maar ook leiders elders in de wereld, in het openbaar hun politieke retoriek inzetten die tegen vluchtelingen en islam is gericht.’

Voor een uitgebreide analyse van de gebeurtenissen in Chemnitz , zie deze video van Al Jazeera:

Cc-foto: Tim Lüddeman

 

Geef een reactie

Laatste reacties (30)