Laatste update 23:06
127

Chef geheime diensten VS herhaalt: Russen kaapten Amerikaanse verkiezingen

James Clapper over Donald Trump: 'Er is een verschil tussen scepsis en minachting'


James Clapper, het vertrekkend hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, heeft donderdag herhaalt dat er wat hem betreft geen twijfel over bestaat: Russische hackers hebben de verkiezingscampagne van Hillary Clinton gesaboteerd. In een CIA-rapport staat dat de Russische hackers onder meer de mailserver van de Democratische Partij hebben gehackt om Clinton in diskrediet te brengen. Wat Clapper betreft is dat bewezen en zijn er geen redenen om te twijfelen over de daders, noch over de motieven. Dat zei Clapper tijdens een hoorzitting van het Congres.

“Er is een verschil tussen scepsis en minachting”, zei Clapper die zichtbaar ontdaan was door Donald Trumps uitlatingen dat het ‘belachelijk’ zou zijn dat de Russen de Democraten hebben geprobeerd tegen te werken. Trumps houding ten opzichte van de inlichtingendiensten zou zelfs ondermijnend zijn. Dat vindt ook de Republikeinse senator John McCain. “Elke Amerikaan moet zich zorgen maken”, zei hij. Wel benadrukt McCain dat de aanklacht tegen de Russen niet automatisch betekent dat het presidentschap van zijn collega-Republikein Donald Trump in twijfel moet worden getrokken. Ook Michael Rogers, de directeur van NSA, uitte tijdens de hoorzitting zijn onvrede over Trumps uitlatingen. Rogers vreest dat de kritieken van Trump ertoe zullen leiden dat sommige analisten hun baan zullen opgeven.

Volgens Clapper hebben de Russen zich niet eerder zo agressief gemengd in een verkiezingsstrijd in de VS. De hacks waren bovendien slechts een klein onderdeel van de inmenging, aldus Clapper. “We hebben ook te maken gehad met klassieke propaganda, het verspreiden van onjuiste informatie en van nepnieuws.” Het hoofd van de inlichtingendiensten kondigde aan dat er volgende week nieuw bewijs bekend zal worden gemaakt. President Obama is daar donderdag al over ingelicht, vrijdag wordt president-elect Trump op de hoogte gebracht.

Clapper kondigde eerder aan dat hij zijn functie gelijktijdig met president Obama zal neerleggen. Donderdag is dan ook bekend geworden wie hem zal opvolgen. Donald Trump heeft volgens een lid van het overgangsteam oud-senator Dan Coats in gedachte.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)