Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chelsea Manning komt dankzij president Obama op 17 mei vervroegd vrij

  •  
17-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
US-GAY-PRIDE-PARADE-SAN FRANCISCO

© 2016-06-26 00:00:00 Abigail Edward holds up a sign advocating the release of WikiLeaks whistle blower Chelsea Manning along the Gay Pride parade route in San Francisco, California on Sunday,

Klokkenluider Chelsea Manning komt toch vervroegd vrij. Eén van de laatste dingen die president Obama in zijn functie doet, is het verlenen van gratie aan een aantal gevangenen. Zo wordt ook de gevangenisstraf van Chelsea Manning ingekort. Ze krijgt dus nadrukkelijk geen gratie, haar strafblad blijft staan.
Manning speelde in 2010 vanuit haar functie in het Amerikaanse leger geheime informatie door naar Wikileaks. Daarvoor is ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar, de langste gevangenisstraf voor een klokkenluider ooit.
Eerder deze week kondigde WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan bereid te zijn zich uit te laten leveren aan de VS als Manning gratie zou krijgen van de president. Zelf zit Assange al vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zijn toevlucht heeft gezocht om uitlevering aan Zweden te voorkomen. In dat land wordt hij verdacht van verkrachting. Hij is echter vooral bang dat Zweden besluit hem uit te leveren aan de VS, waar hem een lange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.
Manning probeerde tijdens haar gevangenisstraf twee keer zelfmoord te plegen. Ze zit als transgender vrouw opgesloten in een militaire gevangenis voor mannen in Fort Leavensworth. Door haar straf te verkorten, hoeft het ministerie van Defensie geen beslissingen meer te nemen over de geslachtsverandering die Chelsea Manning wil ondergaan. Tot voor kort werden alle transgender militairen uit het leger ontslagen. De wetgeving is sinds juni vorig jaar aangepast: ook transgenders mogen in het Amerikaanse leger dienen. Zij die een operatie moeten ondergaan, worden hier in de toekomst in begeleid.
In 2009 werd Manning (destijds onder de naam Bradley) naar Irak uitgezonden waar zij als informatie-analist werkte voor het Amerikaanse leger. Ze had toegang tot het computernetwerk waar alle documenten in opgeslagen zijn. Ze maakte talloze kopietjes voor klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Uit de documenten bleek onder meer dat Iraakse militairen die met de Amerikanen samenwerkten gevangenen mishandelden. Ook zouden er bij de strijd tegen al Qaeda veel meer doden zijn gevallen dan officieel melding van is gemaakt.
Het is gebruikelijk in de VS dat een vertrekkende president de straf van een aantal gevangenen kwijtscheldt.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.