8

Chemie-Pack in de fout met milieuvergunning

UPDATE: Duizend keer meer lood gemeten in de Mariapolder ... Chemische bedrijf in staat van beschuldiging gesteld

Het Chemiebedrijf Chemie-Pack is in staat van beschuldiging gesteld omdat zij handelde in strijd met de vergunningen. Dat meldde burgemeester Van der Velden van Breda dinsdag op een persconferentie over de brand op het industrieterrein in Moerdijk.

De burgemeester kon nog niet precies ingaan op welke gronden het bedrijf de milieuvergunning heeft overschreden. Het onderzoek loopt nog. Hij wacht nog op een analyse en nieuwe metingen van giftige stoffen.

Vorige week woensdag ontstond er bij het Chemie-Pack, een bedrijf dat verpakkingen voor chemische stoffen maakt, een brand die na uren nog steeds niet onder controle was. Op een opslagpark vlogen tien tanks van 23.500 liter met brandbare, giftige en bijtende stoffen in brand. Dat ging gepaard met enorme explosies.

Het eerste rapport meldt dat er in een straal van 10 kilometer een verhoogd aantal dioxines zijn waargenomen. Maar die gehaltes zijn volgens de onderzoekers niet ongebruikelijk in het winterseizoen. Ook op andere plaatsen in Nederland wordt in de winter soms een lichte verhoging van dioxines waargenomen.

Burgemeester Brok van Dordrecht geeft het advies om alert te zijn op gezondheidsklachten en geen groente van het land uit de buurt te eten. Mensen die onbeschermd in contact zijn gekomen met bluswater en roetdeeltjes moeten zich laten onderzoeken. Volgens Brok hebben hulpverleners en journalisten geen gevaar gelopen.

Update maandag 08.00
Uit het RIVM-rapport blijkt dat er in de Mariapolder zeer hogere waarden van andere giftige stoffen zijn gevonden. De NOS meldt dat er duizend keer meer lood gevonden is dan toegestaan. Op een weiland op drie kilometer afstand van het chemie-bedrijf liggen overal roetdeeltjes. Toxicoloog Jacob de Boer vindt het opmerkelijk dat de informatie dinsdag niet gemeld is bij de persconferentie. ‘Het zijn opmerkelijk hoge waardes’, zei hij dinsdagavond in Nieuwsuur.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)