22

Chemie-Pack Moerdijk schond voortdurend milieuregels

Update: Brandweer gehinderd door administratiepuinhoop … 'Bedrijf had allang gesloten moeten worden'

Het afgebrande bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk overtrad stelselmatig milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften. Niettemin kreeg jet bedrijf steeds opnieuw vergunningen. Eigenlijk had het allang gesloten moeten worden. EenVandaag bekeek alle inspectierapporten, vergunningen en andere overheidsstukken over het bedrijf.

sitestat
EenVandaag schrijft:

Ook uit een ander rapport van de gemeente Moerdijk uit 2009 blijkt dat het bedrijf zich weinig lijkt aan te trekken van regels of over onvoldoende kennis beschikt. Het rapport beschrijft dat in 2007 chemische stoffen niet juist worden opgeslagen. Zwaar giftige stoffen worden naast elkaar bewaard hoewel niet bekend is of die met elkaar reacties kunnen veroorzaken. Bij hercontroles in 2008 en 2009 blijkt dit nog steeds niet op de juiste manier te gebeuren.
(…) 
Tot slot blijkt uit alle stukken dat Chemie-Pack geen bedrijfsbrandweer heeft, terwijl dit bij een chemisch bedrijf als Chemie-Pack wel zou moeten. Voorzitter Cees van Beek van de Vakvereniging Vrijwillige Brandweer en brandweerexpert Fred Vos spreken hier schande van. Zij willen dat bedrijven van de zwaarste categorie als Chemie-Pack altijd een bedrijfsbrandweer hebben.

Update 08:00: Het AD meldt dat de gevaarlijke stoffen administratie van het bedrijf een puinhoop was. De brandweer had daardoor veel kostbare tijd nodig om te achterhalen wat er aan gevaarlijke stoffen op het terrein lag opgeslagen. 

Uit onderzoek van het AD blijkt dat er van alles mis was met de stoffenlijst, die Chemie-Pack elke dag moest klaarleggen. Daarop staan de actuele gegevens over wat er op het terrein staat. De gegevens waren volgens brandweermensen zó onoverzichtelijk, dat het zeker anderhalf duurde om te ontcijferen wat er nu precies op het terrein lag. De lijst is volgens de brandweer van essentieel belang om te bepalen welke inzet er nodig is. Maar doordat van veel stoffen alleen de merknamen stonden vermeld, was niet duidelijk waar ze uit bestonden.

AD: Brandweer snapte niets van giflijst Moerdijk

Geef een reactie

Laatste reacties (22)