2

Drinkwaterbedrijf sleept Chemours voor de rechter om vervuilen van drinkwater

De provincie Zuid-Holland en chemisch bedrijf Chemours moeten zich voor de rechter verantwoorden over het dumpen van de omstreden stof GenX in de rivier de Merwede. Drinkwaterbedrijf Oasen heeft besloten hen voor de rechter te slepen, omdat de stof een wezenlijke dreiging voor het drinkwater is en zowel de provincie als Chemours daar volgens Oasen lak aan lijken te hebben.

Oasen wil via de rechter afdwingen dat Chemours de lozingen radicaal aan banden legt, of een installatie bouwt die de GenX volledig uit het afvalwater kan halen. Het is bovendien aan de provincie Zuid-Holland om hardere eisen te stellen aan Chemours. Hoewel de provincie onlangs nog aankondigde de vergunning voor Chemours aan te zullen scherpen, is Oasen allerminst tevreden met de toezegging. “Het is voor ons niet toereiken”, aldus Joost van Luijt van Oasen. “Het voelt niet goed.”

Volgens toxicologen kan GenX schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Op diverse plaatsen in Zuid-Holland is de stof al aangetroffen in de leidingwater. Chemours gaat de lozing van 6.400 kilo afvalwater met GenX per jaar terugbrengen naar 2.000 kilo per jaar, maar dat is volgens Oasen dus nog te veel:

Als je die 2.000 kilo aanhoudt, blijven we met de kwaliteit van ons drinkwater onder de norm die in Nederland op dit moment als veilig wordt bezien. Maar we vinden dat de lozing nog radicaler naar beneden moet. Onze prioriteit ligt bij veilig drinkwater. GenX is een wezenlijke dreiging voor het drinkwater.

Chemours gebruikt GenX bij de productie ter vervanging van het kankerverwekkende PFOA (ook wel bekend als C8). Maar ook GenX is volgens toxicologen kankerverwekkend. Bij ratten en muizen heeft GenX in laboratoriumtests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt. Afval van GenX wordt naast via het water, ook door de fabrieksschoorstenen uitgestoten en komt zo terecht in woonwijken van o.m. Sliedrecht en Dordrecht.

Eerder verscheen op Joop: Het houdt niet op: Dordtse fabriek stoot nu andere kankerverwekkende stof uit

Geef een reactie

Laatste reacties (2)