4

China arresteert opnieuw Canadese zakenman

De Chinese autoriteiten hebben voor de tweede keer deze week een Canadees opgepakt. Het gaat om de zakenman Michael Spavor. De officiële aanklacht luidt dat hij activiteiten heeft ondernomen die de staatsveiligheid in gevaar brengen. Zijn landgenoot Michael Kovrig werd eerder deze week al gearresteerd. Het is onbekend waar de twee nu zijn.

De arrestaties zijn mogelijk een vergeldingsactie. In Canada werd vorige week de Chinese topvrouw Meng Wanzhou gearresteerd, de financieel directeur van telecomgigant Huawei. Dat gebeurde op verzoek van de Verenigde Staten die om haar uitlevering hebben gevraagd. Huawei zou de Amerikaanse sancties tegen Iran hebben geschonden. De Chinese ambassade in Canada heeft de vrijlating van Meng geëist en het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken heeft Canada gewaarschuwd voor ‘zware gevolgen’.

De NOS meldt dat de nu in China opgepakte zakenman Spavor zich bezighoudt met culturele uitwisselingsprogramma’s met Noord-Korea. Hij zou ook goede contacten onderhouden met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Spavor en Kovrig woonden niet in dezelfde stad en kenden elkaar waarschijnlijk ook niet. Wel worden ze allebei van hetzelfde verdacht. Een woordvoerder van de Chinese overheid heeft gezegd dat de arrestaties losstaande zaken zijn, maar weigerde commentaar over een eventueel verband met de Canadese arrestatie van Meng.

cc-foto: Scott Meltzer

Geef een reactie

Laatste reacties (4)