35

China boos om wapendeal VS – Taiwan

VS leveren 6,4 miljard dollar aan wapens aan Taiwan. China beschouwt het land nog steeds als afvallige provincie

China heeft een wapendeal tussen de Verenigde Staten en Taiwan scherp veroordeeld. Peking, dat Taiwan beschouwt als een opstandige provincie, zegt dat de wapendeal de relatie tussen China en de VS ernstig zal schaden.

De regering van de VS wil voor 6,4 miljard dollar wapens aan Taiwan verkopen. Daartoe behoren ook Patriotraketten en Black Hawk-helikopters. Dit schrijft het AD zaterdag.

Het gaat om 114 Patriotraketten, met een waarde van in totaal 2,81 miljard dollar, en zestig Black Hawk-helikopters, met een waarde van in totaal 3,1 miljard dollar. Verder zouden de Amerikanen de Taiwanezen voorzien van communicatieapparatuur voor de F-16’s die de eilandstaat reeds bezit.
De Verenigde Staten zijn de belangrijkste wapenleverancier van Taiwan. Washington ziet zich sinds 1979 verplicht het land te helpen bij diens zelfverdediging.De Verenigde Staten zijn de belangrijkste wapenleverancier van Taiwan. Washington ziet zich sinds 1979 verplicht het land te helpen bij diens zelfverdediging. 
In dat jaar ging de VS een diplomatieke relatie aan met China. Daardoor verloor Taiwan de dipomatieke erkenning van de VS, maar Washington wilde de regering in Taipei niet in de steek laten.

China besloot zaterdag de militaire samenwerking met de VS op te schorten, “gezien de ernstige schade en het weerzinwekkende effect van de wapenverkoop aan Taiwan”. Dat liet het Chinese ministerie van Defensie weten via het staatspersbureau Xinhua.

Lees meer bij BBC

Op de foto: de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Hu Jintao

Geef een reactie

Laatste reacties (35)