Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

China breidt invloed in Afrika uit

  •  
19-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
ANP-Zuma_HuJintao300.jpg
Aziatische reus verdubbelt leningen aan Afrikaanse zakenpartners ... Westerse kritiek wordt door beide weggewuifd
Het westen zal met lede ogen toe moeten zien hoe China steeds meer geld in Afrika steekt en zo zijn invloed op het continent uitbreidt. De Chinese president Hu Jintao kondigde donderdag aan dat leningen aan Afrikaanse landen zullen worden verdubbeld tot 20 miljard Amerikaanse dollar. Dat melden verschillende media. De Westerse kritiek dat China ook zaken doet met landen die mensenrechten schenden lijkt noch in Azië noch in Afrika erg veel indruk te maken.
De 20 miljard dollar zijn bedoeld voor infrastructuur, landbouw, de producerende industrie en de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in Afrika, zo meldt de Belgische publieke omroep VRT :
Flickr_HuJinatao_Zuma_FranceDiplomatie_300
In 2011 was de handel tussen Afrika en China al 116,3 miljard dollar waard, dat is een stijging van meer dan 80 procent vergeleken met 2009. China is zo de belangrijkste handelspartner geworden van Afrika.
Volgens critici negeert China in zijn honger naar grondstoffen de mensenrechten en is het blind voor de erbarmelijke werkomstandigheden van de arbeiders in Afrika. De Chinese president Hu Jintao wimpelde die kritiek af tijdens zijn speech:
China steun Afrikaanse landen die zelf hun ontwikkelingsplan kiezen. We blijven volhardend naast het Afrikaanse volk staan en we zullen altijd goede vrienden en partners zijn
Ook de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma (op de foto met Hu Jintao) was niet onder de indruk van de commentaar van de EU.
Economische ervaringen uit het verleden hebben bepaald dat Afrika zeer voorzichtig is wanneer het partnerschappen aangaat met andere landen. We zijn bijzonder blij dat we gelijken zijn in onze relatie met China en dat onze akkoorden goed zijn voor beide partijen
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.