21

China houdt vast aan éénkind-beleid

Ondanks alle negatieve gevolgen wil China de komende tien jaar het beleid voortzetten 

De komende tien jaar blijft China doorgaan met het éénkind-beleid, melden Chinese staatsmedia. De snelst groeiende bevolking ter wereld kan hierdoor worden ingeperkt. Het beleid van de Chinese regering heeft de afgelopen dertig jaar bijna vierhonderd miljoen geboortes voorkomen.

Het beleid is de afgelopen jaren flink bekritiseerd. Zo zouden Chinese ouders liever een jongen krijgen omdat deze de naam van de familie voort kan zetten en zou er sneller overgegaan zijn tot een abortus van meisjesfoetussen. Ook heeft China te maken met een sterke vergrijzing van de bevolking en wordt het steeds moeilijker om de ouderen in China te onderhouden.

De afgelopen tijd is er veel gespeculeerd over het beleid. Deskundigen voorspelden dat de overheid de maatregelen omtrent de gezinsplanning zou versoepelen, maar maandag kondigde het hoofd van de Nationale Commissie voor de Bevolking en Gezinsplanning, Li Bin, aan dat er absoluut geen plannen zijn om het beleid te veranderen. Li Bin: “We blijven de komende tien jaar bij het éénkind-beleid.”

Ouders op het platteland mogen overigens twee kinderen hebben, het maximum voor één kind geldt alleen voor stedelingen.

De Volkskrant: China blijft komende 10 jaar bij eenkindbeleid

cc-foto: Josh

Geef een reactie

Laatste reacties (21)