1

China marktleider in export marteltuig

Handelsrelatie met meer dan 40 Afrikaanse landen ... Geen mensenrechtentoetsing voor acceptatie opdrachten ...  Amnesty is boos

Het aantal Chinese bedrijven dat marteltuig exporteert is sinds 2004 toegenomen. Amnesty International liet dinsdag weten dat de instrumenten in handen vallen van mensen die de mensenrechten schenden. Meer dan 130 Chinese bedrijven produceren attributen waarmee mensen mishandeld kunnen worden.

Het Chinese staatsbedrijf XinXing Import en Export heeft sinds 2012 meer dan 100 miljoen dollar verdiend aan de handel met Afrikaanse landen. Amnesty International maakt zich hier grote zorgen over. Te meer omdat het bedrijf volgens de mensenrechtenorganisatie banden heeft met meer dan 40 Afrikaanse landen. Daarmee is China de ‘marktleider’ in marteltuig. De gehate instrumenten worden vaak naar gebieden en situaties wereldwijd gestuurd waar het onveilig en riskant is.

Amnesty International: 

Wat wij hebben opgemerkt is dat het lijkt alsof de Chinese authoriteiten geen systeem heeft van controles van waar de spullen naartoe gaan. Amnesty roept elk land op om de regulering in deze handel strak te trekken, zodat handellicenties in schimmige situaties niet verstrekt worden.

China’s ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het rapport verworpen, en negeert ook de aanbevelingen aan het adres van de Chinese overheid.

Hua Chunying, woordvoerder van het Chinese staatsbedrijf XinXing Import en Export:

Ik ben blij om aan te geven dat het hier om een internationale organisatie gaat, en die zijn bevooroordeeld naar China toe. En ik twijfel aan de echtheid van dit rapport.

France24: Chinese companies export ‘tools of torture’, says Amnesty

CC-Foto: Flickr Razlan79

Geef een reactie

Laatste reactie