11

China pakt dochter Mensenrechtentulp-winnares op

Dochter van Ni Yulan opgepakt op vliegveld onderweg naar Nederland... Don Xuan wilde de prijs in ontvangst nemen namens haar moeder

De dochter van mensenrechtenprijs winnares Ni Yulan is – vermoedelijk – op het vliegveld in Peking gearresteerd. Dong Xuan was onderweg naar Nederland om de Mensenrechtentulp namens haar moeder in ontvangst te nemen. D66-leider Alexander Pechtold heeft inmiddels om opheldering gevraagd aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

Als het bericht van de arrestatie klopt, dan moet minister Rosenthal direct de Chinese ambassadeur ontbieden en om tekst en uitleg vragen. Daarnaast wil Pechtold weten van de minister welke stappen hij verder neemt.

Ni Yulan zit in afwachting van haar proces in de gevangenis in China. Sins 2008 wordt in Nederland de Mensenrechtentulp uitgereikt aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de mensenrechten. Normaal gesproken wordt de prijs op de Dag van de Rechten van de Mens (10 december) uitgereikt. Op verzoek van de naaste familie van Yulan maakte Rosenthal de winnaar later bekend.

Volkskrant: ‘Dochter winnaar mensenrechtenprijs opgepakt’

Geef een reactie

Laatste reacties (11)