56

China past grondwet aan, president Xi Jinping mag zo lang aanblijven als hij wil

De Chinese president Xi Jinping met dank aan een grondwetswijziging president voor het leven worden, indien hij dat wenst. Bijna alle 3000 afgevaardigden in het Chinese Nationale Volkscongres stemde zondag in met de mogelijkheid om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven, die twee weken geleden werd aangekondigd. Slechts twee leden stemden tegen en drie anderen onthielden zich van stemming. Het gebrek aan oppositie tegen het voorstel is niet verrassend, aangezien een stem tegen het leiderschap gelijkstaat aan politieke zelfmoord.

Internationaal wordt door mensenrechtenorganisaties met afschuw gereageerd op het nieuws. De ondemocratische manoeuvre van president Xi Jinping kan echter ook op bewondering rekenen van Donald Trump. De Amerikaanse president stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken bij een liefdadigheidsbijeenkomst die eerder deze week werd gehouden op zijn resort Mar-a-Lago:

Hij is nu president voor het leven. President voor het leven. Nee, hij is geweldig. En kijk, hij kon dat gewoon doen. Ik vind het geweldig. Misschien moeten wij dat hier op een dag ook maar eens proberen…

Geef een reactie

Laatste reacties (56)