Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

China poogt via noodlijdend Portugal invloed op EU te krijgen

  •  
08-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De Chinese president Hu Jintao heeft Portugal steun beloofd bij het oplossen van de financiële problemen van het land
Tijdens een staatsbezoek van Hu Jintao heeft de Chinese president Portugal beloofd te steunen bij het oplossen van de financiële problemen. De Chinese president heeft geen expliciete toezeggingen gedaan, hoewel Portugal hier vooraf aan het staatsbezoek wel op hoopte.
China is bereid om “concrete maatregelen te nemen om Portugal te helpen de financiële crisis te weerstaan”, dus de president.
Eerder dit jaar zegde China ook toe andere zuidelijke eurolanden met financiële problemen te zullen helpen.
Portugal kampt sinds het uitbreken van de eurocrisis met grote financiële tekorten. Het land is meer gaan betalen op de kapitaalmarkten, heeft een hoog begrotingstekort, slechte groeiperspectieven en een vrij grote buitenlandse schuld. Portugal hoopte dat Peking Portugese obligaties zou opkopen, maar de Chinese president heeft hierover geen toezeggingen gedaan.
Tegenover de hulp van China aan Portugal, zoekt Peking steun van Lissabon voor verschillende geschillen met de EU. China wil bijvoorbeeld erkend worden als vrijemarkteconomie door de EU. Ook wil China dat het wapenembargo, dat werd ingesteld nadat militairen het protest op het Plein van Hemelse Vrede neersloegen, wordt afgeschaft.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.