19

China sluit schrijvers op tijdens boekenbeurs

Directeur Nederlands Letterfonds: Niet bewezen dan boekenbeurs directe aanleiding voor huisarrest is

Tijdens de internationale boekenbeurs in Peking zijn enkele Chinese schrijvers onder huisarrest geplaatst. Volgens mensenrechten organisatie Amnesty mogen de schrijvers de beurs niet bezoeken. Ook mogen ze hun huis niet uit vanwege een bezoek van een EU-delegatie en geen gesprekken voeren met de media. Nederland is dit jaar gastland op de boekenbeurs.

Schrijvers Jiao Guobiao en Liu Di mogen beide hun huis niet uit. Op het moment dat zij thuis werden gehouden gaf staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) dinsdag het startsein voor de beurs in China. In Peking lopen ruim 20 Nederlandse auteurs, musici en illustratoren rond. De meesten van hen  willen geen speldje van Amnesty dragen om aandacht te vragen voor onderdrukking door de Chinese autoriteiten.

Voorafgaand aan de boekenbeurs tekenden 120 Nederlandse schrijvers, dichters, vertalers en uitgevers een solidareitsverklaring van Amnesty. Ze willen daarmee aandacht vragen voor de onderdrukking van Chinese schrijvers. Ondertekenaars van die verklaring zijn onder andere Arnon Grunberg. Renate Dorrestein en J. Bernlef.

Directeur van het Nederlands Letterenfonds Henk Pröpper wil zijn mensen ‘niet in gevaar brengen’ door ze stil te laten protesteren tegen de onderdrukking. Ook zegt hij niet te weten wat de directe oorzaak is voor het huisarrest van Chinese schrijvers als Guobiao.

Zijn naam stond op een lijst van Amnesty met schrijvers met wie we contact konden opnemen. Mogelijk is men op de hoogte van deze lijsten”, zegt hij tegen de Volkskrant.

Volgens Pröpper worden wel achter de schermen en tijdens debatten volop gediscussieerd over de Chinese onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting.

Volkskrant: Chinese schrijvers onder huisarrest vanwege boekenbeurs

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (19)