Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

China streeft Japan voorbij en wordt tweede economie

  •  
16-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
Flickr_Shanghai_StuckInCustoms_300.jpg
Japan vergrijst en loopt economische vast, China heeft nog alle ruimte om te groeien
Na drie decennia van spectaculaire groei is China in het tweede kwartaal van dit jaar de tweede grootste economie van de wereld geworden. Het land streeft hiermee Japan voorbij, dat kampt met economische stagnatie. Nummer één op de wereldranglijst is nog altijd de VS. Dit blijkt uit cijfers die het Internationale Monetaire Fonds maandag presenteerde.
Het is een mijlpaal die nog maar eens aantoont dat China een economische macht is om rekening mee te houden, zo schrijft de New York Times maandag. Voor Japan, dat de afgelopen tien jaar met economische stilstand kampt, betekent het verlies van de tweede plaats op de ranglijst ook een verlies van invloed in de regio.
De twee landen vertegenwoordigen ook twee economische uitersten. Japan is volledig ontwikkeld en kampt nu met de gevolgen van vergrijzing en een oplopende staatsschuld, terwijl China, weliswaar verre van volledig ontwikkeld, een jonge bevolking heeft en ruimte om te groeien.  
Lees meer bij New York Times en Express.be

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.