49

China verbiedt de Ramadan

Maatregel in Xinjiang om te voorkomen dat 'religie wordt gepromoot'

De Chinese overheid heeft een hele serie maatregelen afgekondigd die het moslims in Xinjiang onmogelijk maakt om deel te nemen aan de Ramadan.

Dat meldt The Independent. Zo is het ambtenaren en schoolkinderen bijvoorbeeld verboden te vasten en wordt het op veel plekken onmogelijk gemaakt om de moskee te bezoeken voor het dagelijkse gebed. Op een aantal plekken zijn gepensioneerde ambtenaren geronseld om een cordon om de moskee te leggen om zo bezoekers tegen te houden. En op een receptie ter ere van de oprichting van de Communistische Partij werd voedsel uitgedeeld aan moslim gasten om te testen of zij niet aan het vasten waren.

De regering verklaart de maatregel op scholen door te stellen dat religie en onderwijs gescheiden moeten zijn. Maar Boedhistische of Taoistische kinderen van Han-Chinezen in de regio ondervinden zelden zulke inmenging.

In de Chinese provincie Xinjiang is het al geruime tijd onrustig. De oorspronkelijke Oeigoerse bevolking is islamitisch en verzet zich tegen de enorme instroom aan Han Chinezen in het gebied en de onderdrukking van hun cultuur.
CC-foto: IamNotUnique 

Geef een reactie

Laatste reacties (49)