7

China vervuilt eigen rivieren voor textielindustrie

Nike, H&M en Adidas werken samen met milieuvervuilende fabriek, maar zeggen zelf geen schuld te hebben

Een Chinees conglomeraat dat goederen levert aan onder andere Nike en Adidas dumpt volgens onderzoek van Greenpeace hormoonverstorende chemicaliën en andere giftige stoffen in het Chinese watersysteem.

Volgens de milieuorganisatie maken ook textielfabrieken in Yangtze en de Parelrivierdelta zich schuldig aan het vervuilen de Chinese wateren. Deze fabrieken leveren onder meer aan H&M, Lacoste en andere internationale modemerken. Een aantal van de modehuizen claimen hoge milieunormen te hebben voor hun productieketen, maar vallen nu door de mand. Chinese milieu-activisten wijzen op de hypocrisie van westerse uitbesteding: De bedrijven beloven hoge veiligheidsnormen, maar doen intussen zaken met bedrijven in het buitenland die lak hebben aan milieuregels.

Greenpeace onderzocht China’s textielindustrie door monsters te nemen van de pijpleidingen van fabrieken. De milieuorganisatie onderzocht de monsters in Nederland en in Groot-Brittannië en concludeert dat er een groot scala aan persistente verontreinigende stoffen in het afvalwater van twee grote fabrieken zit.

De Youngor-fabriek, nabij Shanghai, blijkt één van de vervuilers te zijn. Onder de chemicaliën die gevonden zijn: nonylfenol (een endocriene verstoorder) die zich opstapelt in de voedselketen, perfluorverbindingen, die een nadelig effect kunnen hebben op de lever en zaadcellen en andere toxine-cocktails.

Nike, Adidas, Puma, H&M en Lacoste werken samen met Youngor, maar zeggen geen van allen verantwoordelijk te zijn voor de vervuiling van de rivieren.  De bedrijven zouden geen gebruik maken van ‘het water’ in de fabrieken. Zo zouden er geen stoffen geverfd worden, of chemische behandelingen van stoffen plaatsvinden. Deze worden verantwoordelijk gehouden voor de vervuiling.

Lees meer hierover bij The Guardian: Greenpeace report links western firms to Chinese river polluters

cc-foto: K Kendall

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)