79

China waarschuwt Trump: ‘Oorlog met ons heeft rampzalige gevolgen’

De Verenigde Staten doen er goed aan geen oorlog uit te lokken met China, dat zou rampzalige gevolgen hebben voor de hele wereld. Daarvoor waarschuwt de Chinese Communistische Partij in haar partijkrant. Het is de eerste keer dat de Chinezen publiekelijk reageren op de verhoudingen tussen de twee landen sinds de zogenaamde president Donald Trump het Witte Huis betrok.

‘Als het tot een oorlog zou komen tussen de Verenigde Staten en China, zal dat leiden tot verdeeldheid in de hele wereld,’ schrijft staatskrant People’s Daily, daarmee een eerdere uitspraak van Henry Kissinger parafraserend. Kissinger ondernam in 1972 als topdiplomaat een geheime missie naar het communistische land, wat uiteindelijk leidde tot een toenadering tussen de regering van toenmalig president Richard Nixon en de Chinese leider Mao Zedong.

Spanningen
Sindsdien zijn er nog geregeld spanningen tussen de twee landen. Vooral de laatste jaren, nu China in rap tempo opkomt als economische grootmacht, wordt er geregeld stevige taal uitgewisseld tussen China en de VS. Sinds Trump de verkiezingen won is er echter alle reden te vrezen voor een grootschalige handelsoorlog, een die zelfs zou kunnen leiden tot een militair conflict. Al tijdens de campagne was China een van de speerpunten van Trump om tegen tekeer te gaan en dat is er sinds de verkiezingsuitslag niet minder om geworden.

Vorige week nog kwam het nieuws naar buiten dat Trumps voornaamste adviseur, de witte supremacist Steve Bannon, vorig jaar in een radio-interview had gezegd dat een oorlog tussen de Verenigde Staten en China ‘onvermijdelijk’ is.

Een van de aanwijzingen dat de spanning tussen de twee landen momenteel om te snijden is, is dat Trump na bijna drie weken in functie nog altijd geen contact heeft gezocht met zijn Chinese evenknie Xi Jingping. Dat terwijl Trump al zeker 18 andere wereldleiders wel al benaderde.

Chinese reacties
De Chinezen zijn tot nog toe terughoudend geweest met publiekelijke reacties op de nieuwe Amerikaanse president, hoewel Engelstalige staatskranten Trump er wel al van beschuldigden ‘met vuur te spelen’. Daarbij doelend op de Amerikaanse banden met Taiwan, wat volgens zeker één krant tot een ‘grootschalige oorlog’ zou kunnen leiden. Vorige maand waarschuwde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken het team rond Trump ‘voorzichtig te spreken en te handelen’, nadat perschef Sean Spicer beloofde dat de Verenigde Staten China ervan zou weerhouden de Zuid-Chinese Zee over te nemen.

Maandag kwam daar dus nog een hoofdredactioneel commentaar in staatskrant People’s Daily bij, het officiële nieuwsorgaan van de regerende Communistische Partij. In het zeer diplomatiek verwoorde artikel staat dat beide landen hun uiterste best moeten doen om ‘confrontaties, conflicten, misverstanden en misberekeningen’ te voorkomen. Meningsverschillen zijn onvermijdelijk, gezien de vele verschillen tussen de twee landen, zo schrijft de krant, ‘maar verstandige mensen zoeken naar overeenkomsten’.

Zo’n overeenkomst is volgens de krant dat de leiders van beide landen zich sterk maken om de levens van hun burgers te bevorderen. President Xi zou werken aan ‘de grote verjonging van de Chinese natie’ en Trump probeert ‘America great again’ te maken. Ook stelt het artikel voor dat China en de Verenigde Staten ‘de mouwen opstropen omwille van het pragmatisme’ en samenwerken. Toch is er reden voor bezorgdheid omdat de Chinezen Trump, in tegenstelling tot diens voorganger Barack Obama, niet vertrouwen.

Vernedering
Volgens Susan Shirk, hoofd van het 21st Century China Centre van de Universiteit van Californië, zijn de Chinezen verbijsterd door de ogenschijnlijke vastberadenheid van Trump om China aan te pakken. Voor de Communistische Partij komen de aanvallen van Trump ook bijzonder ongelegen, aangezien president Xi komend najaar op de helft zit van zijn verwachte decennium aan de macht. Een symbolische mijlpaal, een die gevoelig ligt, en samenvalt met het 19de partijcongres van de Communistische Partij.

Volgens Shirk bestaat er een kans dat Xi, die in aanloop naar het congres de partijteugels stevig aanhaalt, extra fel zal gaan reageren op Trump die er in zijn ogen alles aan doet om Xi te vernederen. Xi zal volgens Shirk koste wat kost willen voorkomen dat China overkomt zoals Trump hen afschildert: als een zwakke wereldmacht.

Bron: The Guardian / cc-beeld: cryogenic666

Geef een reactie

Laatste reacties (79)