Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Chinees mensenhaar verwerkt in brood'

  •  
05-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7863 keer bekeken
  •  
mensenhaar.png
KRO-programma Keuringsdienst van Waarde onthult: in sommige gevallen wordt Chinees mensenhaar gebruikt als broodverbetaar
Donderdagavond onthult het programma Keuringsdienst van Waarde (KRO) dat in sommige gevallen voor de zogenaamde broodverbeteraar gebruik wordt gemaakt van Chinees mensenhaar. De hulpgrondstof die bakkers aan deeg toevoegen om hun brood te verbeteren, L-cysteïne, wordt vaak onttrokken uit plantaardige producten als maïs. Bij andere, goedkopere, productiemethoden komt het aminozuur uit eendenveren. Of mensenhaar.
Met een verborgen camera zijn beelden opgenomen van vertegenwoordigers van een paar grote Chinese fabrieken die toegeven dat slechts 20% van hun L-cysteïne uit eendenveren onttrokken wordt. De rest komt uit mensenhaar. Geïnterviewden zeggen dat de fabrieken het haar halen bij plaatselijke kappers. Het haar wordt gescheiden van wattenstaafjes, sigarettenpeuken en wat al niet, waarna het wordt gereinigd en via een aantal chemische processen tot L-cysteïne wordt verwerkt.
Cees Hack, algemeen directeur van broodverbetermiddelen-product Sonneveld:
Mocht die aantijging al waar zijn – wat ik mij overigens niet kan voorstellen – dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het haar ook in ons brood terechtkomt. De Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken bijna allemaal de plantaardige variant. Minder dan 10 procent verwerkt ook de dierlijke versie uit China, maar ik kan mij niet voorstellen dat zij zakendoen met dit soort fabrieken.
Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren – als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren – dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal.
Het gebruik van menselijke vorm in voeding is volgens Europese wetgeving verboden.
Bekijk hier een preview van de uitzending.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.