13

Chinese ambassade eist excuses voor Spaans ‘nummer 39 met rijst’

Televisiezender Tele 5 zond onlangs beschamende sketch uit waarin Chinezen 'op de hak' werden genomen ... Kijk hem hier met ondertiteling terug

Wie dacht dat racistische grapjes alleen aan de Gordon’s van de wereld zijn voorbehouden, heeft het – uiteraard – mis. In Spanje kunnen ze er ook wat van. Televisiezender Tele 5 zond onlangs een nogal beschamende sketch uit, waarin de Chinese cultuur ‘op de hak’ werd genomen. De Chinese ambassade in Spanje heeft inmiddels excuses geëist.


In de show, genaamd ‘Tafel voor twee’, is een man met zijn minnares uit eten in een Chinees restaurant, terwijl zijn vrouw met haar familie in hetzelfde restaurant zit. Ze worden bediend door een Chinese ober. So far, so good.

De ober gedraagt zich in de sketch achterlijk. Hij springt op en neer en maakt vreemde overdreven gebaren, wat zou moeten duiden op de Chinese cultuur. Tot twee keer toe beledigen de klanten in het restaurant hem door te zeggen dat ‘deze Chinese man een idioot’ is. Tot slot wordt ook nog nadrukkelijk geïmpliceerd dat Chinese restaurants honden en katten op het menu hebben staan.

Diplomaat Huang Yazhong van de Chinese ambassade in Spanje is woedend. Hij heeft inmiddels in een brief aan Tele 5 excuses geëist voor de racistische bejegening. Hij schrijft onder meer:

Ik weet niet of de makers van deze show trots en bevooroordeeld zijn, of dat ze deze smerige show alleen voor de kijkcijfers hebben gemaakt. Maar objectief gezien heeft het de gevoelens van de Chinese bevolking in Spanje en Chinezen over heel de wereld gekwetst. Dat is een onmiskenbaar feit. Wanneer je fout zit, moet je veranderen. Wanneer je anderen pijn doet, moet je je excuses aanbieden.”

Yahzong voegt eraan toe dat hij niet gelooft dat de Spaanse bevolking genoten heeft van de ‘vulgaire’ show.

Tele 5 is een commercieel tv-station en geeft alleen om ratings. Dus 180.000 Chinezen is een klein genoeg publiek om te kunnen negeren. Maar laat me u waarschuwen: achter deze 180.000 Chinezen staan 1,3 miljard Chinezen van ’s werelds meest bevolkte land en de tweede grootste economie!

Bekijk de video met ondertiteling hierboven.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)