11

Chinese fabrieken produceren verboden middel dat ozonlaag aantast

Beeld NASA, het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool in 2009

Het Montreal Protocol dat de Verenigde Naties in 1987 opstelden is een mijlpaal in het tegengaan van de vernietiging van milieu. De chemische stof cfk-11, onder meer gebruikt in koelkasten, bleek de ozonlaag die de Aarde beschermt tegen uv-straling van de zon te beschadigen. Het gevolg is onder meer dat mensen huidkanker oplopen.

Het protocol dat de productie van de stof sinds 1996 verbiedt, moest de vernietiging van de ozonlaag tegen gaan en dat werkte ook. De beschermende laag begon zich na het verbod te herstellen. Wetenschappers constateerden de afgelopen jaren echter dat de laag veel minder herstelt dan werd verwacht. Hoe kon dat?

NRC schrijft:

De oorzaak lijkt nu achterhaald. Chinese bedrijven maken en gebruiken cfk-11 nog steeds op grote schaal, met name voor de productie van isolatiemateriaal in de bouwsector. Dat blijkt uit een maandag verschenen rapport van de Amerikaanse ngo Environmental Investigations Agency (EIA). De illegale productie vindt vaak plaats in fabrieken op afgelegen plekken. Ze verhuizen regelmatig om opsporing door overheidsinspecteurs te ontlopen. (…) Vertegenwoordigers van de bedrijven zeggen cfk-11 te gebruiken omdat het goedkoper en efficiënter is dan de alternatieven. Sommigen gaven toe te weten dat de productie van cfk-11 illegaal is. „Maar iedereen gebruikt het”, zei een van hen. Een ander zei altijd een voorraad van een alternatief middel – hcfk-141b – te hebben liggen om aan inspecteurs te tonen. Op vaten cfk-11 die waren bedoeld voor verkoop, werd soms een sticker met ‘hcfk-141b’ geplakt.

De productie van cfk-11 stijgt wrang genoeg onder andere omdat er veel geld mee te verdien valt nu de energie-eisen die aan gebouwen gesteld worden, steeds verder opgeschroefd worden. Die aanscherping vindt plaats om op andere terreinen milieuwinst te boeken.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)