Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chinese overheid jaagt op feministen

  •  
07-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Free_Chinese_Feminists
Vijf prominente feministische activisten zitten al vast, hun kameraden zien zich gedwongen onder te duiken
Ze schoren hun hoofd kaal in protest tegen ongelijkheid in het hoger onderwijs, bestormden mannentoiletten en marcheerden door de straat in met rode verf besmeurde trouwjurken terwijl ze “Ja tegen liefde, nee tegen geweld” scandeerden. Nu zitten ze in de gevangenis waar ze bijna continu verhoord worden en waar essentiële medische zorg hen wordt onthouden. Demonstreren voor vrouwenrechten kent een hoge prijs in China.
De vijf jonge vrouwen die de spil vormen in de nieuwe feministische beweging van China worden beschuldigd van het opstoken van maatschappelijke onrust, nadat hun mediagenieke campagnes iets te veel begonnen op te vallen. Ze werden begin vorige maand opgepakt aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, waarop ze een grote publiekscampagne gepland hadden om aandacht te vragen voor ongewenste intimiteiten in het openbaar vervoer.
Nu veiligheidsagenten hun best doen om zo veel mogelijk deelnemers aan de protesten op te sporen, voelen jonge feministes zich gedwongen om onder te duiken. Onder hen is Xiao Meili, de 26-jarige vrouw die recentelijk een tocht van bijna 2000 kilometer dwars door China aflegde om aandacht te vragen voor seksueel geweld:
We zijn zo bang en in de war. We snappen niet wat we misdaan hebben om zo’n woeste respons te rechtvaardigen.
Sophie Richardson, directeur van China-zaken bij Human Rights Watch, noemt de repressieve reactie ‘veelzeggend’: 
Veel mensen vinden het onbegrijpelijk dat de regering van ’s werelds één na grootste economie en grootste troepenmacht bang is voor een groepje vrouwen die proberen de aandacht te vestigen op seksueel geweld. De combinatie van machtsvertoon en paranoia die men laat zien is zeer veelzeggend.
Volgens mensenrechtenorganisaties raakten de veiligheidsdiensten gealarmeerd door de succesvolle social mediacampagnes van de activisten, hun banden met buitenlandse organisaties en de inventieve protesten en flashmobs die vaak (positief) in het nieuws kwamen. In tegenstelling tot de staatsgebonden feministen en academici die lange tijd het gelijkheidsdebat domineerden, slaagden de jonge vrouwen erin om in korte tijd meetbaar resultaat te behalen, zoals een baanbrekend wetsvoorstel over huiselijk geweld dat momenteel in behandeling is.
Vrouwen verdienen stukken minder dan hun mannelijke collega’s in China en het gat groeit. Slechts twee procent van Chinese vrouwen heeft een managementfunctie en van de 25 leden van het Politbureau zijn 23 man. Hoewel vrouwen officieel gelijk zijn aan mannen, is daar in de praktijk weinig van te merken en worden vrouwen nog steeds in traditionele rollen gedrukt door dominante mannelijke familieleden. Wei Tingting, beschrijft het trauma van opgroeien in een land waar mannen in het openbaar hun vrouw slaan. Zo ook haar vader: 
Mensen dachten dat vrouwen het verdienden om geslagen te worden. Het ergste is, mensen tolereren het en accepteren het alsof het iets is wat bij het leven hoort, terwijl niemand denkt dat een man slaan normaal is.
Ze loopt nu – net als haar collega-activisten – het risico een op een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar voor ‘onrust stoken’, die verlengd kan worden tot tien jaar indien ze veroordeeld wordt tot het plegen van meerdere feiten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.