Laatste update 18 augustus 2019, 08:39
15

Chinese provocateurs verstoren Hongkong-protest in Melbourne

De almaar oplopende spanning rond het volksprotest in Hongkong verplaatst zich nu ook naar buiten de grenzen. Een handvol studenten die het regime in Beijing steunen hebben zich tijdens een solidariteitsprotest voor Hongkong in de Australische stad Melbourne onder de demonstranten begeven. Een dag eerder deed een nationalistische groep van zo’n 500 personen hetzelfde. De aanhangers van Beijing schreeuwden leuzen met de kennelijke bedoeling reacties te provoceren. Dat leverde enkele spannende momenten op. De politie scheidde de twee groepen en voorkwam daarmee een escalatie.

Australië kent een grote Chinese gemeenschap. Later op de dag ontstond er commotie omdat bij een kleine pro-Beijing demonstratie een man met een Taiwanese vlag begon te zwaaien. Beijing claimt ook het bezitrecht op Taiwan.

De al maanden durende protesten van de democratische beweging in Hongkong leiden tot een steeds grotere crisis in de voormalige Britse kolonie die in 1997 onderdeel werd van de Chinese Volksrepubliek onder de belofte dat de democratie zou blijven bestaan. Daar wordt door Beijing echter steeds meer aan gemorreld. Het protest kwam opgang na invoering van een wet die verdachten niet meer in Hongkong maar in Chinese rechtbanken, die onder controle van de communistische partij staan, laat voorkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)