46

Chinese scholieren moeten nachtwerk doen voor Amazon

Honderden scholieren worden tewerkgesteld in de Chinese fabrieken van Foxconn om smart speakers te produceren voor Amazon. Dat blijkt uit gelekte documenten waar China Labor Watch de hand op wist te leggen en The Guardian inzage in gaf. De kinderen, die soms 16 jaar zijn en verplicht worden overuren te maken, worden door scholen naar de Foxconn vestigingen bij Hengyang gestuurd om de hoge productiedoelstellingen van het bedrijf te halen. Leraren reizen mee en krijgen een vergoeding per leerling. De scholieren zelf worden als stagiaires beschouwd die zo ‘werkervaring’ opdoen. Foxconn maakt ook de iPhones voor Apple.

Een 17-jarige scholiere vertelt de krant dat ze aanvankelijk was ingezet om acht uur per dag en vijf dagen per week te werken en dagelijks 3000 speakers van een beschermingsfolie te voorzien. Inmiddels is de verplichte arbeidstijd opgevoerd naar 10 uur per dag en zes dagen per week. Ze vertelde de manager dat ze niet wilde overwerken. Die stapte naar haar leraar en ze kreeg te horen dat als ze geen overwerk deed dat gevolgen zou hebben voor haar eindrapport en verdere opleidinsgmogelijkheden.

In een van de documenten staat: “Stagiaires die geen overwerk willen doen, tasten niet alleen de productiedoelen aan maar ook hun bereidheid om te werken. Stagiaires moeten overwerken.” Ook wordt gesteld dat de scholieren goedkope arbeidskrachten zijn om het arbeidstekort aan te vullen en gemakkelijk nieuwe dingen leren. Foxconn zet ze daarom liever in dan uitzendkrachten. De leerlingen ontvangen inclusief overwerktoeslag 2,08 euro per uur voor hun werk. De scholen krijgen 63 euro per leerling per maand.

Amazon, dat geleid wordt de rijkste man ter wereld Jeff Bezos, zegt in een verklaring de praktijken niet te accepteren en regelmatig controles uit te voeren. Het nachtwerk is in strijd met de regels. China Labor Watch wil dat de controles door een onafhankelijke instantie worden uitgevoerd.

cc-foto: Ken Marshall

Geef een reactie

Laatste reacties (46)