Laatste update 10:55
9

Chinese zender censureert Songfestival, raakt rechten kwijt

De rechten van de Chinese zender Mango om het Songfestival zijn ingetrokken. Mango zond de eerste halve finale wel uit, maar censureerde daarbij onder meer tatoeages en regenboogvlaggen, omdat die aanstootgevend zouden zijn. De kandidaten van Ierland en Albanië werden helemaal niet uitgezonden, het optreden van Waylon mogelijk ook niet.

De Ierse zanger Ryan O’Shaughnessy deed mee aan het Songfestival met het nummer Together, over de relatie tussen twee mannen. In China is het sinds 2016 verboden homorelaties op tv te tonen, en dus werd de Ier uit de uitzending geknipt. In het geval van Albanië en waarschijnlijk ook Nederland, waren het de tatoeages van de zangers die aanstoot zouden geven. Gedurende de hele uitzending werden regenboogvlaggen in het publiek weggeblurd.

Onacceptabel, vindt organisator Eurovisie. In een verklaring laten zij weten: ‘Dit past niet bij onze waarden van universaliteit en inclusiviteit. We hebben een trotse traditie om diversiteit door muziek te vieren.’

Ook de gecensureerde O’Shaughnessy, die zich overigens net als Albanië en Nederland plaatste voor de finale, is blij met de beslissing:

Onze boodschap is dat liefde liefde is, of dat nu tussen twee mannen is, twee vrouwen, of een man en een vrouw. Dit is een belangrijk besluit van Eurovisie. Het wordt niet lichtvaardig opgevat en dat is een stap in de goede richting.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (9)