9

Chinezen moeten zelf weten wat ze in Nederland censureren

Minister Timmermans: Kritiek op China afschermen in Amsterdam is 'zaak van de Chinezen' ... Burgemeester van der Laan 'overvallen' door stukje 'zelfredzaamheid'

Afgelopen zaterdag werd een protest van demonstranten bij het Paleis op de Dam in allerijl geblokkeerd. Chinese agenten zetten schermen op, om te voorkomen dat president Xi bij zijn bezoek de demonstranten zou zien. Wie daar toestemming voor heeft gegeven, is onduidelijk. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan laat weten niet gelukkig te zijn met het incident. Minister Timmermans vindt dat de Chinezen vooral zelf moeten uitmaken wat ze doen.

Van der Laan werd slechts een paar minuten van te voren van de plannen op de hoogte gesteld. De politie zou geprobeerd hebben het plaatsen van de kamerschermen tegen te houden, maar er was geen rechtsgrond waarop de burgemeester dat kon verbieden. Van der Laan:

Daarnaast was de Chinese president dan misschien niet eens gekomen.

Van der Laan voelde zich overvallen door de censuur. Of in zijn woorden: ‘een stukje Chinese zelfredzaamheid’.  Dat zegt de burgervader in een reactie. 

Amnesty International had – met toestemming van de gemeente – een groot spandoek geplaatst, op enige afstand van het paleis. Op het doek werd opgeroepen tot de vrijlating van Liu Xia en Liu Xiaobo, twee prominente verdedigers van mensenrechten. Ook hadden zo’n 60 Tibetanen zich verzameld. Maar de Chinese president en zijn vrouw kregen de demonstratie niet te zien: kort voordat zij arriveerden, zetten Chinese beveiligers een groot scherm neer voor de ingang van het paleis.

De minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zegt niets te hebben geweten van de schermen. Opmerkelijk is ook zijn antwoord op de vraag of het niet merkwaardig is, dat Chinese functionarissen zoiets op Nederlands grondgebied doen. Timmermans antwoordde dat het een zaak van de Chinezen zelf is.

Lees ook op Joop: Kritiek op China afgeschermd in Amsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (9)