8

Chocolade: nu nog gezonder en lekkerder

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe manier van het verwerken van cacaobonen

Tal van studies wezen al uit dat cacaobonen met hun vele antioxidanten een heilzame werking hebben. Bij de verwerking tot chocolade gaan echter veel van die antioxidanten verloren. Maar onderzoekers hebben nu goed nieuws voor chocoladeliefhebbers: ze vonden een manier om de lekkernij gezonder te maken – én tegelijk nog lekkerder.

Dat schrijft de Morgen. Chocolade is gezond vanwege de antioxidanten die in cacaobonen zitten. Maar om van cacaobonen chocolade te maken, moeten die worden gefermenteerd, gedroogd en geroosterd. Bij die laatste stap  krijgen ze hun smaak, maar verdwijnen veel van de antioxidanten. Onderzoekers van de Universiteit van Ghana hebben daar met Belgisch onderzoeksgeld nu wat op gevonden. Door de zaden eerst zeven dagen op te slaan voordat de bonen er uit worden gehaald, verdwijnen minder van de antioxidanten bij het roosteren.

Als de bonen daarnaast 45 minuten worden geroosterd bij 117 graden celsius in plaats van tien tot twintig minuten bij 120 tot 130 graden, helpt dat ook. De chocolade wordt daar bovendien zoeter van. “Dat heeft de fermentatieprocessen geholpen, de hoeveelheid antioxidanten vergroot en de smaak verbeterd”, aldus onderzoeksleider Emmanuel Ohene Afoakwa. De nieuwe techniek zou vooral bruikbaar zijn voor landen in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, waar cacaobonen met minder actieve antioxidanten groeien, die minder smaakvolle chocolade opleveren.

De Morgen: Wetenschappers maken chocolade “gezonder en lekkerder” 

CC foto: Stephanie Kilgast 

Geef een reactie

Laatste reacties (8)